Sommerpatruljen avdekket lovbrudd hos 29,8 prosent av bedriftene som ble besøkt i Møre og Romsdal.

Bare Aust-Agder (53,6 %), Vest-Agder (59,3 %) og Hordaland (41,4 %) kommer dårligere ut etter at LOs sommerpatrulje har besøkt bedrifter i hele landet.

Verneombud

I fjor var det 26 % lovbrudd hos de besøkte bedriftene i Møre og Romsdal. I år har tallet steget til 29,8 %. De fleste lovbruddene patruljen fant var knyttet til saker rundt verneombudet.

– I veldig stor grad er det brudd på regler rundt verneombudet, forteller leder Pål Henrik Spjelkavik i LOs sommerpatrulje til smp.no.

Verneombudet er en ansatt i bedriften som skal ta seg av spørsmål vedrørende helse- miljø og sikkerhet (HMS).

– Det er generelt tre ting som går igjen blant ungdom vi har snakket med. Det er at arbeidsgiver er verneombudet, noe som ikke er lovlig. Det er at bedriften ikke har verneombud eller at sommervikarene ikke har blitt informert om hvem verneombudet i bedriften er, forteller Spjelkavik.

Han opplyser at sommerpatruljen har vært litt runde i kantene i enkelte situasjoner.

– Om vi har pratet med noen som har jobbet en dag, er det forståelig at de ikke har hatt all informasjonen enda. Men har ungdommen jobbet i en måned eller mer, skriver vi det opp som brudd dersom de ikke har fått opplyst hvem verneombudet er, sier han.

Les også: Fire av ti ansetter sommervikarer under ulovlige forhold

Flest ulykker blant unge

LOs sommerpatrulje har slått ekstra hardt ned på dette i år. Det er nemlig slik at ungdom og midlertidig ansatte er overrepresentert på ulykkesstatistikken.

– Det er så viktig å snu denne trenden og derfor har vi hatt ekstra fokus på det i år, sier Spjelkavik

Useriøse arbeidsgivere

I Møre og Romsdal var sommerpatruljen innom totalt 379 bedrifter.

Andre brudd som går igjen er overvåking av ansatte, brudd på pause- og overtidsordninger og manglende arbeidskontrakt.

I tillegg forteller Spjelkavik at det nå er mer krevende for arbeidstakere.

– Nå er det arbeidsgivers marked. Det er kanskje noe som merkes ekstra godt her i fylket, sier Spjelkavik, som mener dette gir rom til flere useriøse aktører.

– Det virker som useriøse arbeidsgivere ikke trenger å følge lova. I tillegg er loven endret nå slik at ungdommene kan jobbe ti timers arbeidsdager før de har rett på overtidsbetaling. Tidligere har det vært ni timer. Før var det også slik at man gjerne var midlertidig ansatt i sammenheng med ferieavvikling, sykdom og lignende. Man vikarierte for noen. Slik er det ikke lenger. Nå kan man være midlertidig ansatt i opp til tolv måneder uten at arbeidsgiver trenger skjellig grunn til oppsigelse av personen, sier Spjelkavik, som mener det har blitt et mer utfordrende arbeidsmarked for arbeidstakeren.