– Jeg ble med i politikken for å kunne påvirke. Å få være med å dytte fram saker, heller enn å sitte på sidelinjen og forske på dem, forteller Stoknes.

Han ble i 2016 innstilt som 2.-kandidat for Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Oslo til stortingsvalget i 2017. Når Une Aina Bastholm går av med mammapermisjon til høsten, er det Stoknes som står klar til å fylle en eventuell vararepresentant på Stortinget, om han ikke allerede er inne på et eget mandat.

– Jeg gleder meg veldig. Jeg har vært rådgiver for partiet tidligere, men dette blir en litt annen rolle. Nå må jeg fronte og gjennomføre sakene våre, sier Stoknes. Sunnmørsposten møter han en solfylt dag ute på Humla. Det var her Stoknes vokste opp.

– Det busstoppet dere kjørte forbi, der har jeg stått og ventet på bussen mange ganger, sier han og ler. Til tross for at valgkampen begynner å spisse seg til mot høstens valg, har Stoknes tatt seg tid til en ferie på Sunnmøre. Han er bosatt i Oslo.

– Akkurat nå er vi på besøk med foreldrene mine. I dag skal vi en tur på Sulafjellet og de neste dagene skal vi på besøk til venner i Ørsta for å gå i fjellene, forteller Stoknes, som er veldig glad i fjellturer.

– Det er min største interesse ved siden av politikk og jobb.

Lang erfaring i oljeindustrien

Stoknes har mange år bak seg i oljeindustrien. Han har blant annet jobbet som rådgiver for Olje- og energidepartementet, Oljedirektoratet, Statkraft, Shell og Schlumberger.

Umiddelbart tenker nok mange at dette ikke sammenfaller med MDG sine visjoner. Men når Stoknes forklarer hva hans spesialfelt er, blir det lettere å se sammenhengen.

– Mitt spesialfelt er fremtidstenkning. Jeg har hele tiden jobbet med å prøve å se drivkrefter for forandring og hvordan industrien kan tilpasse seg. Også i forhold til alternative og fornybare energisystemer, samt få ned utslipp, forteller han.

Fredag ligger det seks supplyskip til kai på Humla. Stoknes mener det er et godt eksempel på at man nå må begynne å tenke nytt.

– Vi må begynne å satse på andre ting enn olje. Finne innovative forretningsmodeller for offshoresektoren for å oppnå reell grønn vekst, mener han.

Fordel med erfaring

Stoknes er en travel mann som liker å ha mye å gjøre. I tillegg til å ha jobbet som rådgiver i oljebransjen, er han også førstelektor og forsker ved BI i Oslo, har skrevet flere bøker og driver sitt eget konsulentfirma. I bunn er han utdannet psykolog. Stoknes har fulgt MDG tett i mange år, men det var først de siste to-tre årene han bestemte seg for å bli aktiv politiker.

– Da kjente jeg litt på det at jeg ville aktivt ut å bidra til endringer, sier Stoknes, som mener all hans tidligere erfaring gir en unik fordel sammenlignet med «vanlige» politikere.

– Vanligvis opparbeider politikere seg en veldig bred, men grunn kompetanse. Det må de med tanke på mengden informasjon de må få med seg. Men jeg har en litt dypere spisskompetanse. Jeg har personlig erfaring som gründer fra næringslivet og kan nok stille med litt andre perspektiver enn andre. Det vil også gi meg en fordel når jeg skal fronte og forklare saker på vegne av partiet, mener han.