Mye har vært sagt og skrevet om tidlig middag og ensformig kost på sjuke- og pleieheimer. På Sunnmøre får pasientene individuell oppfølging.

Dagbladet hadde tirsdag en artikkel om matservering på pleie- og sykeheimer. Hovedvinklingen var på sykeheimer som serverer middag kl. 13 eller tidligere. Flere kommuner i Sunnmøre sto på denne listen.

Fleksibel frokost

En av kommunene på listen var Stordal. Omsorgsleder Else Midtbust bekrefter at de serverer middag så tidlig som klokken ett på dagen.

– Men dette er pasientene fornøyde med. Vi har fire måltider som er fordelt utover hele dagen.

De har likevel en utfordring med at de har fleksibel frokost fra halv åtte til halv elleve.

– Det betyr at det blir litt kort tid for enkelte mellom frokost og middag. Men de får et måltid senere på ettermiddagen, samt kvelds.

Nektet å flytte på middagen

I Vanylven kommune forsøkte de på å flytte middagen til klokka 16. Men dette skulle ikke pasientene ha noe av, ifølge kommunalsjef, helse og omsorg, Arnhild Nordaune.

– Vi snakker om en annen generasjon her, og de er vant til å spise middag klokka 12. Så derfor flytta vi middagen tilbake til det tidspunktet, og det er alle fornøyde med. Egentlig snudde vi bare om på det, og serverer nå lunsj rundt middagstid i stedet. I tillegg får de kveldsmat.

Som i Stordal får de måltidene laget ved institusjonen og har derfor fersk mat, som ikke må oppvarmes av personalet.

Ålesund flytta

I Ålesund, hvor maten varmes opp, har de flytta middagen til klokka 16 ved alle institusjonene.

– Det varierte fra sykeheimer til sykeheimer når de begynte, men nå har alle institusjonene innført det, sier Synne Hjelseth Wiig, avdelingssykepleier ved Skarbøvik sykehjem i Ålesund.

Hun forteller at hver enkelt pasient og beboer har sin egen kostholdsplan som er registrert i datasystemet.

– På den måten kan selv de som ikke kjenner pasienten se hva de ønsker å spise, og hva vi mener de bør ha i seg. Denne kartleggingen har vi gjort ved at vi måler BMI og observerer dem over flere dager.

Til sammen får beboerne fire måltid, med mulighet for nattmat etter behov.

– Alle er fornøyde med det, og den individuelle oppfølgingen gjør at vi sikrer at alle får i seg den næringen de behøver.

Les også: Skilt av helsevesenet, endelig sammen igjen

Ved Skarbøvik Sykehjem i Ålesund får alle pasienter individuell kostholdsplan og oppfølging. Middagen ble i høst flytta til kl. 16. Foto: Staale Wattø