Som Sunnmørsposten skrev i juli har man i år fanget urovekkende mange pukkellaks i Ørstaelva. Fisken er svartelistet i Norge. Dette betyr at arten anses som en fremmed art som utgjør en høy risiko mot det biologiske mangfoldet i norsk natur.

Se blekkspruten flørte med sluken

– Vi anser den som en russisk spion, sa styremedlem Sindre Moe i Ørstaelva elveeierlag til Smp.no i juli. – Vi vil ikke ha disse i elven!

Dykker kommer

Nå har de fått lov til å prøve å skyte pukkellaksen med harpun.

– Vi har kontaktet en dykker som kommer hit i kveld, sier Moe til smp.no mandag kveld. – Vi satser på at han skal kunne hjelpe oss, men er foreløpig i startgropen på dette.

– Han er laksefisker så vi er sikre på at han skal se forskjell på vanlig laks og den uønskede pukkellaksen.

Moe sier at Norsk institutt for naturforskning har anbefalt dette, etter at Moe mente at mange timer med garnfiske hadde gitt for lite uttelling.

– De driver med skyting av pukkellaks med harpun i flere elver i Finnmark. Da tenkte jeg det kunne være løsningen for oss, siden vi ikke har fått tatt mer en åtte pukkellaks på.

Fylkesmannen var kjapp

Fylkesmannen i Møre og Romsdal har vært veldig behjelpelige. Det tok en halvtime å få godkjent bruk av harpun og vi fikk løyve. De skal ha all mulig ros for at de tar dette på alvor!

Pukkellaksen fantes tidligere i store mengder langs kysten av Nord-Norge, men det var sjelden den gikk lenger sør. Den ble satt ut i vassdrag på Kolahalvøya i slutten av 1950-årene, og det var særlig på 60-tallet at den gikk langs norskekysten.

Etter en nedgang i observasjoner i mange år har den de siste årene blitt sett litt oftere. Siden tidlig 2000-tallet har flere eksemplarer blitt fanget i elver i Finnmark, og i 2013 ble til og med en fanget så langt sør som i Drammenselva.

Konkret hvilken trussel laksen utgjør for norsk villaks er uklart, men sopputvikling på død pukkellaks og døde pukkellaksegg kan gi økt infeksjonspress på egg og fisk for norske bestander. Den kan også øke konkurransen om de beste gyteplassene.