Det er kommentator i Bergens Tidende, Mathias Fischer, som har skrevet den ferske boken «Kors på halsen», om Sylvi Listhaugs politiske karriere fra oppveksten hjemme på Sjøholt til omstridt og høyprofilert Innvandrings- og integreringsminister.

I boken sier flere anonyme kilder at Harald Tom Nesvik fikk som hatten passet av statsminister Erna Solberg i kjølvannet av stortingsbehandlingen av de 40 innstrammingstiltakene i asyl- og innvandringspolitikken som kom fra Sylvi Listhaug. I boken benekter Nesvik at han fikk en overhaling fra statsministeren.

– En kilde i Frp sier at statsministeren «skjelte ut Harald Tom Nesvik i 45 minutter». Den parlamentariske lederen måtte stå skolerett overfor Erna Solberg på grunn av håndteringen av innstrammingene, skriver Fischer.

– Erna radbrekte Frp internt, og Harald Tom Nesvik måtte ta dritten, sier en anonym kilde i Frp i boka.

Bakgrunnen var at Frp var livredde for å miste posisjonen som landets mest innvandringskritiske parti. Erna Solberg derimot følte seg sveket av Frp og ga ifølge boken tydelig uttrykk for det på interne møter. At hun hadde vært i en åpen krangel med Sylvi Listhaug om dette er kjent fra tidligere. Men at hun også skal ha gitt Nesvik, som parlamentarisk leder, en overhøvling har vært ukjent til nå.

Nesvik selv avviser at det skjedde.

– Jeg blir aldri skjelt ut av statsministeren. Jeg har et fryktelig godt forhold til Erna Solberg, sier Nesvik i boka.

Flere anonyme Frp-kilder forteller om dramaet i kulissene.

– Siv var ikke på lunsjen, men der var nestledere som valgte å holde kjeft. Harald Tom har vært en klippe. Nesvik har måttet forsvare stortingsgruppen overfor regjeringen, mens på Stortinget har Helge André Njåstad taklet trøbbel i komiteen. Den siste som hadde en krevende jobb, var topplederen i partiet.

– Siv måtte ta de tøffe samtalene med Erna. Hun måtte redde partiet i det stille, mens Sylvi fikk skinne, sier en av bokens Frp-kilder.

Statsminister Erna Solberg og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug hadde flere tøffe interne oppgjør. Det kommer fram i en ny bok om Listhaug. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix