I fjor var det totalt 6.686 personer som til sammen gikk på 148.447 turer på Sunnmøre. I år er det totale antallet turer 124.393, og de er fordelt på 7.675 personer. Tallene fra fjoråret gjelder imidlertid for hele perioden. Altså fra 1. mai til og med 31. oktober. Det betyr at årets registrerte har omtrent to og en halv måned igjen til å knuse fjorårets tall.

– Det blir nok mange flere enn tallene viser så langt, mener Haukås. Det er Ålesund kommune som har flest registrerte personer og turer. Det mener Haukås er naturlig med tanke på innbyggertallet. Så langt har 4.821 personer registrert 36.748 turer i kommunen.

Det mest besøkte Stikk Ut-målet finner vi også i Ålesund. Nemlig rundt Lillevannet i Spjelkavik. Det er en lavterskeltur som er mulig å fullføre både med rullestol og rullator. Så langt er det 2.247 personer som til sammen har registrert 5.245 turer rundt Lillevannet.

(Saka fortsetter under bildet)

– Spesielt

På andreplass kommer Sula, mens Giske troner på tredjeplassen. Det synes Haukås er litt spesielt.

– Giske kommune er en relativt liten kommune, men det er allerede tett opp mot 2.500 registrerte personer der. Det er litt spesielt, sier Haukås, som fryder seg over at flere og flere tar i bruk Stikk Ut.

– Stikk Ut er definitivt et av de beste tiltakene vi har for å bedre folkehelsa. I tillegg er det et av de billigste, forteller hun. Stikk Ut er støttet av blant annet Møre og Romsdal fylkeskommune og Friluftsrådets landsforbund. Men drives også i stor grad av frivillighet. Haukås er klar på at de frivillige gjør en viktig jobb.

– Det er de som ordner med blant annet skilting, bøker og Stikk Ut-kasser ved turmålene. De gjør en formidabel jobb.

Stranda med for første gang

For Haukås er drømmen å få hele Sunnmøre med i ordningen. Foreløpig mangler Søre Sunnmøre og Sykkylven. Ifølge Haukås er grunnen at kommunene ikke er medlem av Friluftsrådet. En nykommer har det imidlertid blitt i år. Nemlig Stranda kommune. Så langt er det 943 personer som til sammen har registrert 3.038 turer i kommunen. Haukås synes det er morsomt at så mange velger å delta, også i Stranda.

Hun tror «jungeltelegrafen» er mye av grunnen til at Stikk Ut har blitt så populært på Sunnmøre.

– Vi sender ut kartbrosjyrer i postkassene til alle i medlemskommunene. Flere har da gitt tilbakemelding på at de ikke var klar over at dette i stor grad er turer for folk flest. Jeg tror dette har hatt mye å si for populariteten. Men «jungeltelegrafen» er nok det mest effektive. At folk forteller hverandre om sine erfaringer fra ulike turer er nok hovedgrunnen til at flere har kastet seg på trenden, mener hun.

(Saka fortsetter under bildet)

Kun én svart tur

Antall turer har økt fra 119 i fjor til 136 i år. Alle turene er nøye merket med vanskelighetsgrad og målet er at det skal finnes noen lavterskelturer for blant annet rullestolbrukere og noen litt lengre toppturer, men i hovedsak er det fokus på turer som de aller fleste kan gå. I år er det kun én tur som er merket med svart, altså den høyeste vanskelighetsgraden. Turen det er snakk om er Vindsåshornet i Geiranger.

Selv ville ikke Haukås gått den turen, men hun opplyser at det så langt har vært 57 tøffe personer som har nådd toppen der.

– Endret mitt syn på den lokale geografien

Selv har Haukås 49 eller 50 registrerte turer så langt i år, samt noen turer i Nordmøre og Romsdal. Men flere turer skal det bli. Hun forteller at Stikk Ut har endret hele hennes oppfatning av geografien i nærområdene.

– Jeg gikk mye tur før også, men da gikk jeg gjerne de samme turene igjen og igjen. Den oppdagelsesgleden jeg har nå og det å gjenkjenne fjell jeg har gått på, det er en fantastisk følelse, mener hun.

– Det har rett og slett gitt meg ett nytt syn på den lokale geografien. Nå kan jeg navnet på flere topper og turmål i nærområdene og det er utrolig kjekt, legger hun til.

Tallene i denne artikkelen er hentet fra Friluftsrådet sin hjemmeside tidlig fredag ettermiddag. Statistikken på  friluftsrådet.no  oppdateres kontinuerlig.