– Dette er en Mercedes SLK. Det står for Stein Lades Kabriolet, humrer han mens taket glir ned på den skinnende, sortblanke sportsbilen.

Med glimt i øyet forteller han at dagens ST-registreringsskilt, som snart byttes ut, selvsagt står for Stein Harald.

At han er eksepsjonelt interessert i bokstavkombinasjoner, og har mye moro med det, er det ingen tvil om. Latteren sitter løst.

Ålesund

– Men nå blir det «ÅLESUND». Fortell hvorfor?

– Tenk å få kjøre rundt med navnet på landets vakreste by! sier han og slår ut med armene, for å understreke det åpenbare. Han er oppvokst i Ålesund, bor på Flisnes, og konkluderer med at han ER ålesunder, selv om han ble født i Oslo. Dialekten er det ingen ting å utsette på.

– Det å få ÅLESUND på bilskiltet har også et sosialt aspekt. Når du reiser rundt i landet, så fungerer det som en «icebreaker». Folk tar kontakt når de ser hvor en kommer fra. Drar du til Stavanger, og det står Ålesund på bilskiltet, vil ofte folk fra Ålesund ta kontakt. Dette ser man også når man er ute i verden på reise. Hører du en sunnmøring snakke på en flyplass i et anna land, er det lett å komme i prat, sier Lade.

– Hun vet det ikke

Når vi spør hva madammen synes om at han bruker 9.000 kroner på et personlig bilskilt, kommer svaret kontant:

– Og å kjøre rundt med navnet på landets vakreste by forplikter, konstaterer Stein Harald. En kan ikke kjøre ufint, og det blir noen ekstra hyppige runder med puss, vask og bilstell, sier han.

Stein Harald hadde sett noen innslag om personlige bilskilt i riksmediene, og klikket seg en dag inn på portalen til vegvesenet for å sjekke. Eldstesønnen foreslo «Ålesund», og overraskelsen var stor da Stein Harald så at navnet var ledig.

– Jeg hadde jo sett en reportasje der noen hadde fått «BRYLLUP», som personlig bilskilt. Men hvis du først skal ha et personlig navn, så synes jeg det bør være noe som varer mer enn en dag. Skal det stå «SKILT» da, senere, hvis det ikke går bra, sier han og ser forventningsfullt på journalisten, om hun tar dobbeltbetydningen. Skilt på et skilt…..

Lett å komme i prat

– Og Ålesund skal jo bli enda større, ei storkommune. Så når folk ser Ålesund på bilen, så blir det lett å komme i prat med enda flere sunnmøringer, sier han.

Det har vært en diskusjon om at biler med personlige bilskilt ikke kan benyttes i utlandet. Stein Harald mener dette ikke er noe problem.

– Selve bilen kan man bruke, for man beholder de originale bilskilta. Har man det liggende i bilen, trenger man bare et skrujern og to skruer for å bytte. Det er så enkelt, sier han.

– Jeg synes også det er viktig å få fram at pengene du betaler for et personlig bilskilt er øremerket trafikksikkerhetstiltak. Det synes jeg er helt suverent!

Drømmer om Eva

Når skiltet «ÅLESUND» om kort tid blir utlevert og festet til bilen, blir det ekstra pussejobb. Bilen må være representativ. Og med glimt i øyet forteller han om hvordan han som god sunnmøring kan sørge for å tjene inn igjen utgiftene for skiltet.

– Drømmen er å kjøre Eva (ålesundsordfører Eva Vinje Aurdal. red.anm.) rundt med representasjonsbil, med ÅLESUND på, kanskje for å hente den islandske statsministeren på Vigra, avslutter han i en entusiastisk blanding av spøk og alvor.

Det er ingen tvil om at han er stolt over å få «ÅLESUND» på bilen sin. Og skulle nå Eva ringe …