– Tilbudet er helt nytt og skal gjøre overgangen til videregående skole lettere for eleven våre som kommer fra andre land, forteller undervisnings-inspektør Janne Anita Lervåg.

Dette må du tenke på når du er student på boligjakt

Motiverte for videregående

Det er kommunens virksomhet for flyktning som har bestilt et tilbudet for denne elevgruppa.

– Disse elevene er veldig motiverte for å fortsette på videregående, men de trenger kanskje et år til på ungdomsskolen i enkelte fag. Vi har elever med femmer i matte men dårlig engelskkarakter – rett og slett fordi de aldri har hatt engelsk på skolen i hjemlandet sitt. Da kan det bli problematisk å henge med på videregående. Elevene i 11. klasse får undervisning på tre ulike nivå i fem fag, sier Janne Anita Lervåg.

En del av fellesskapet

Undervisningsinspektøren sier at skolen har tenkt mye å hvordan 11.-klassingene skal bli en integrert del av skolefelles- skapet.

– Klasse 11 skal være sammen med tiendeklassingene våre, og vi kjenner jo de fleste av de 12 fra før. Så kommer det også elever som har gått på Spjelkavik ungdomsskole.

– Kan andre elever også få et slikt ekstraår?

– Nei, dette er nok et spesielt tilbud for flyktninger. Virksomhet flyktning har sett hvor viktig det er at disse ikke dropper ut fra videregående, og det kan de fort gjøre hvis for eksempel norskkunnskapene er for dårlige. Alternativet til videregående er voksenopplæringa, men det er ikke så kjekt for ungdommene å gå på en skole der kanskje både foreldre, tanter og onkler er elever.

Alt trenger ikke å være perfekt fra dag én

Fra flyktningbudsjettet

I tillegg til ordinær undervisning, skal 11.-klassingene også få leksehjelp og tilbud om skole i høst- og vinterferien.

– Dette er elever som er utrolig motiverte, og det samme er lærerne som skal ha ansvaret for det nye tilbudet, slår Janne Anita Lervåg fast.

– Kommer pengene fra budsjettet til Skarbøvik ungdomsskole?

– Nei, dette er det virksomhet flyktning som betaler.

Kan ta tid å føle seg trygg