«Sara» er en vakker og vever kvinne i tjueåra som har fått stablet livet sitt på beina igjen. Det takker hun Krisesenteret for Sunnmøre for. «Sara» kommer fra en kommune på Sunnmøre, men har bodd på krisesenteret en måneds tid. Nå er hun klar for å flytte inn i egen leilighet og starte på ei utdanning.

Nytt krisesenter: 35 prosent av alle kvinner vil i løpet av livet bli utsatt for vold

Åpnet i juni

Da «Sara» måtte flykte fra volden hjemme, kom hun til et helt nytt senter som har vært i drift siden juli.

Fornøyd Teamleder Cecilie Teunissen er svært godt fornøyd med de nye lokalene til Krisesenteret for Sunnmøre. Vanligvis er det en økning i antallet beboere etter at sommerferien er over.

– Vi er utrolig fornøyde og glade for at vi kan tilby kvinnene og barna slike omgivelser, sier Cecilie Teunissen som er teamleder for Krisesenteret for Sunnmøre.

Kommunene overtok drifta av krisesenteret i 2010, og da hasta det med å skaffe lokaler. Den midlertidige løsninga ble en bygård i Steinvågen.

– Vi ga voldsutsatte kvinner og barn et godt tilbud der også, men lokalene var mildt sagt lite egna til formålet. Verst var det kanskje at barna ikke hadde et sted å leike ute, sier Cecilie Teunissen.

Uteplass til barna

Leikeplass Cecilie Teunissen og Ann Karin Breivik på det skjerma utearealet der det er god plass for leik og uteaktiviteter. Alt utstyr på uteplassen har senteret fått fra sine gode støttespillere.

Men det har det blitt en forandring på nå. Det nye senteret har en stor og skjerma uteplass med leikeapparat og utemøbler. I et hjørne ligger materialene til det som etter hvert skal bli ei leikehytte.

– Og alt har vi fått fra gode støttespillere i næringslivet, fra organisasjoner og privatpersoner. Vi har fått et veldig fint hus, men for å kunne tilby det lille ekstra, er vi fortsatt avhengige av støtte utenfra. Og vi er utrolig takknemlige for at vi får det, forsikrer Cecilie Teunissen.

Mangler nettverk

Det er Ålesund kommune som eier bygget som er totalrenovert og påbygd for rundt 20 millioner kroner. 18 kommuner er med og driver senteret.

Ti rom Rommene på krisesenteret er lyse og hyggelige og ganske enkelt innredet. Her er det også plass for litt privatliv hvis man ønsker det.

– Vi har ti rom og åtte bad, forteller teamlederen. I Steinvågen fungerte et lite kjøkken både som personalrom og kontor. Her har vi fått et fantastisk flott kjøkken med et fem meter langt bord som innsatte i Ålesund fengsel har laget. Vi har også gode møterom, leikerom, vaskerom, lagringsmuligheter og fellesrom der beboerne kan være sammen. Bygget har heis og har selvsagt universell utforming.

– Jeg liker veldig godt å lage mat, innskyter «Sara». Og de sier at de liker rettene jeg lager fra hjemlandet mitt, smiler den unge kvinna.

– Omtrent halvparten av kvinnene er utenlandske. Disse står gjerne helt uten det samme nettverket som norske, voldsutsatte kvinner har. Her bor det kvinner i alle aldre og fra alle samfunnslag, understreker Cecilie Teunissen.

Må «bo seg inn»

– Ting skal henges opp og skrus sammen, og her har både ansatte og familiene deres vært med på en kjempedugnad. Dette kommer til å bli fantastisk bra, mener Teunissen.