Martin Agnar og Daria Thea Dahl sendte en ballong med gps og kamera minst 30.000 meter opp i lufta fra Årneset i Volda.

– Vi deltok i noe som heter Global Space Balloon Challenge, som er en årlig konkurranse med deltakere fra mange forskjellige land. Vi var ett av tre team i Norge som var med, men vi var de eneste som klarte å sende ballongen til verdensrommet, eller stratosfæren for å være presis, forteller Martin.

Vanskelig å beregne landing

Han er glad i programmering, elektronikk og alt som har med roboter å gjøre. Derfor koblet han til systemer som måler høyde, temperatur og gps-posisjon hvert 45. sekund til ballongen. Dette ble isolert med isopor på grunn av vær- og vindforhold, forteller Martin.

– Vi beregnet først at den skulle lande på Bjørke eller i Hornindal-området. Så beregnet vi at den skulle lande på fastlandet ved Olden, men den landet i sjøen ved Randabygda i Stryn.

Skal ha nådd 31.000 meter

Martin fikk låne en båt fra en lokalperson og hentet ballongen med utstyret.

– Ballongen veide 800 gram og var fylt med 2000 liter helium, og pakken under var vanntett og lett. Vi nådde i hvert fall 30.000 meter høyde, men mine beregninger tilsier at vi var på 31.000 meter. Det er omtrent på snittet i konkurransen, forteller han.

Ifølge nettsidene til Global Space Balloon Challange deltar 485 lag fordelt på 61 ulike land.

– Jeg fikk SMS med gps-posisjon hvert 45. sekund. På den måten kunne vi finne igjen ballongen.

Hobby-prosjekt

Martin er opprinnelig fra Polen, men har bodd i Norge i ti år. I mai fikk han norsk statsborgerskap. Til daglig jobber han i Volda kommune i lønn- og personalavdelingen. Kona Daria jobber i PPT-avdeliingen.

– Ballong-prosjektet er noe vi gjør på hobbybasis. Til sammen brukte vi to uker i juli og to uker i august på dette.

Teamet skal delta neste år også, forsikrer Martin.