Det skjer mens vi er vitne til en forunderlig valgkamp, som på overflaten ser ut til å handle om meningsmålinger og Sylvi Listhaug.

Arbeiderpartiets fall på meningsmålingene er dramatisk og ikke rent lite oppsiktsvekkende. Tidlig denne måneden var det som at proppen ble dratt ut. Partiet lekker som en sil til alle kanter. De blir hardt straffet i Nord-Norge og i fylker som Oppland og Hedmark. Her kan det ryke mange mandater, om de ikke klarer å snu trenden i løpet av den uka som er igjen før valget.

I skyggen av Ap

I skyggen av krisemålingene til Arbeiderpartiet sliter også Høyre. Fylkesmålinger utført av InFact for VG, viser at Erna Solberg er i ferd med å miste grepet om Vestlandsfylkene. Fylkene som var avgjørende for at hun kunne innta statsministerkontoret etter valget i 2013.

I Møre og Romsdal har Høyre fortsatt andremandatet, men nedgangen på InFact målingen i VG bekreftes av en fylkesmåling i Tidens Krav. Høyre ligger også i Møre og Romsdal langt bak valgresultatet fra 2013. Fylkesmålingene i VG viser at partiet kan miste fire plasser på Stortinget fra Vestlandet. Det kan være tungen på vektskålen i kampen om fortsatt regjeringsmakt.

Det er derfor ikke tilfeldig at Erna Solberg kommer til Sunnmøre i morgen. Det er neppe noen vågal spådom at Erna vil bli mye å se i Vestlandsfylkene neste uke.

Hva er svaret

Å gi en god forklaring på nedgangen til Høyre på Vestlandet er omtrent like vanskelig som å komme med fasiten på hvorfor Arbeiderpartiet plutselig stuper på målingene.

Mange eksperter peker på at nedgangen til Ap skyldes at partiet har bommet på valgkampstrategien. At folket ikke kjenner seg igjen i fortellingen om at landet, og da særlig Vestlandet, sliter med stigende arbeidsledighet, når det er det motsatte som skjer. Det påpekes, som riktig er, at tallene viser at den økonomiske nedgangen er snudd og at pilene peker oppover i alle de fire Vestlandsfylkene.

Men hvorfor faller da Høyres oppslutning i nettopp disse fylkene. Begge deler kan ikke være riktig. Regjeringsslitasje er et begrep som blir mye brukt for å forklare hvorfor parti som sitter i regjering sliter i valgene. Dette kan sikkert brukes som en av årsakene til at Høyre strever med å komme på samme nivå som de var for fire år siden.

Det er en forklaring som definitivt ikke kan brukes for Jonas Gahr Støre og Ap. Opposisjonsslitasje er så langt et ubrukt ord i valgforskernes vokabular.

Kjeder seg

Om vi står overfor et opprør fra folket mot makteliten i de to største partiene, med henvisning til Brexit og Trump, kan være en mulig forklaring.

Er det å stenge grensene og begrense innvandring som gjelder, er åpenbart Frp et bedre alternativ enn Høyre og Ap. Er det miljø og klima det som avgjøre hvem en stemmer finnes det tydeligere alternativer enn Ap og H. Ønsker du en tydelig venstredreining av politikken er SV et bedre alternativ en Ap. Er det digre skattelettelser som avgjør partivalget, er Frp langt mer rause enn Høyre.

Problemene til brede styringsparti som Ap og Høyre er at de blir mer utydelig i en del viktige saker for velgerne, enn flere av de mindre partiene. De framstår som ansvarlige og ganske kjedelige. Det må kanskje Ap og Høyre noe med. Godt vante norske velgere liker ikke å kjede seg, kan det se ut som.