Statsminister Erna Solberg og parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik i Frp slapp en aldri så liten budsjettlekkasje da de presenterte et nytt test- og demonstrasjonsprogram for maritim og marin næring. Nyheten om at det bevilges 30 millioner kroner til programmet, ble sluppet ved Norsk Maritimt Kompetansesenter i Ålesund søndag formiddag.

Besøket var del av statsministerens Vestlands-turné i helga, og hun hadde «halve presse-Norge» på slep da hun ble ønsket velkommen av NMK-sjef Kaj Westre.

Fødselshjelp til ny teknologi

Programmet skal lages over samme lest som forskningsrådets Demo2000-program – som skal bidra til å utvikle og eksportere ny teknologi - og som har vært til nytte for oljenæringene.

Det nye tiltaket blir kalt «Demo Hav»: – «Demo Hav»-satsingen vil gjøre det lettere å få den første brukeren av nye løsninger.  Dette vil spesielt gjelde for små og mellomstore bedrifter, sa statsministeren da hun presenterte tiltaket.

– Det kan handle om nye produksjonsplattformer om bord på fiskefartøy og demonstratorer for installasjon og service av havvindsinstallasjoner. Eller robotisering, automatisert design og standardisering og utvikling av autonome skip, sa Solberg.

(saken fortsetter under)

– Det er alltid skepsis til den første  som tar i bruk en teknologi. Ofte sier man at man «vil vente litt» til teknologien er kvitt barnesykdommene. Men noen må ta det første steget og nå gir regjeringen et nytt verktøy til næringene for å tørre å satse, la Nesvik til.

– Må begynne et sted

Statsministeren kunne fortelle at det øremerkes 30 millioner kroner til satsingen. Det dreier seg om såkalt friske penger over statsbudsjettet til neste år.

Solberg trakk fram den store betydningen havbaserte næringer har, og som står for over 70 prosent av eksporten. I tillegg trakk hun fram tidligere tiltak fra regjeringen mot havnæringene og vinterens lansering av havstrategien.

– Vi har et godt utgangspunkt. Hver dag går hundretusenvis av nordmenn til en arbeidsplass i de havbaserte næringene, sa Solberg og pekte på Norges posisjon som en av verdens største oljeprodusenter og verdens nest største eksportør av fisk og sjømat, kombinert med en stor og avansert skipsflåte.

Har vært etterlyst

Et slikt type tiltak som nå blir satt i gang, har vært etterlyst fra næringslivet, blant annet av Kjersti Kleven allerede høsten 2015.

– Vi hadde en stor prosess da vi jobbet med dette og et slikt tiltak er blant tingene som har vært etterlyst, påpeker Solberg overfor smp.no.

(saken fortsetter under)

Den umiddelbare responsen blant næringsfolkene på NMK var at satsingen på 30 millioner kroner var i minste laget.

– Vi må begynne et sted og nå starter vi med å lage en modell også får vi et instrument vi kan bruke mer etter hvert, svarer Solberg til dette.

Ifølge statsministeren har bevilgningene til havrelatert forskning gjennom Forskningsrådet økt fra rundt 1,2 milliarder kroner i 2013 til drøye 1,9 milliarder kroner i 2017.