Ordfører Anders Riise i Hareid leder en av få kommuner som fortsatt opplever at ledigheten stiger – og nå er størst i Møre og Romsdal. Høyre-ordføreren sier de håper på mer drahjelp for å takle situasjonen.

– Vi har lokale utfordringer som er veldig betinga av verftsindustrien og vil se på mulighetene for å få mer støtte, sier Riise.

(saken fortsetter under)

Ordførar Anders Riise i Hareid sier de vil se om det er mulig å få mer av potten lokalt og viser til at fylket sine omstillingsmidler er mer varige. Foto: Staale Wattø

Han sier kommunen er i dialog med fylkeskommunen om omstillingsmidler og peker samtidig på muligheten for at Hareid kan få lavere arbeidsgiveravgift.

Kutter trolig tiltakspenger

Etter det smp.no erfarer, må Hareid-ordføreren neste år klare seg uten de kommunale krisepengene som flere kommuner på Sunnmøre har fått som ekstratilskudd de siste årene. Pengene har de blant annet brukt på vedlikeholdsarbeid utført av folk som står uten jobb.

Les også: Slik gikk det med krisepengene på Sunnmøre

Mens tiltaket tidligere har blitt behørig lekket før statsbudsjettet er lagt fram, svarer nå verken Høyre eller statsministerens kontor på om pakken videreføres neste år – men viser til at budsjettet legges fram neste måned.

– Vi håper fortsatt det vil være slike muligheter for vårt område. Men næringslivet selv sier at de får de rette virkemidlene og at de har tro på at de vil klare omstillinga. Men dette vil fortsatt pågå en stund, sier Riise.

Det var også hovedpoenget til Hareid-ordføreren etter at han hadde hørt statsministeren legge fram sin nye teknologisatsing for havnæringene søndag.

(saken fortsetter under)

Erna: – Sliter fortsatt

Både i fylket og på Sunnmøre er det registrert færre ledige den siste tida og ledigheten er lavere enn den var for to år siden, ifølge nye NAV-tall.

Sammen med Ulstein, Ørsta og Haram var Hareid blant kommunene hvor arbeidsledigheten økte også i august. I Hareid har de opplevd at oljenedturen har rammet kommunen, samtidig som flere møbelarbeidsplasser har forsvunnet.

Sunnmørsposten spurte statsminister Erna Solberg om fortsatt økt ledighet, viser at det trengs flere tiltak til disse kommunene.

– Nei, men kommunene som har størst utfordringer når det gjelder verft og offshorerederi, sliter fortsatt. Det er også grunnen til at vi gjør den del ting rettet direkte mot disse næringene, svarer statsministeren og trekker fram den utvidede garantiordningen som gjennom GIEK (Garantiinstituttet for eksportkreditt) stiller 10 milliarder til finansiering av andre typer skip enn til oljeservice.

I tillegg har regjeringen blant annet framskyndet kystvaktfartøyene til Forsvaret og lagt til rette for utskifting av eldre ferjer.

– Det gjør vi nettopp for å holde aktiviteten oppe for verftsindustrien. Men du må også ha kunder og klare å vinne kontrakter. Også må du ikke underby tjenestene dine, slik at du holder deg konkurransedyktig over tid, påpeker statsministeren.

40 mill. mot langtidsledighet

Regjeringen har også ytterligere et kort i ermet i kommende statsbudsjett, som ble lekket til NRK underveis i helgas valgkamp-turné: 40 millioner kroner ekstra for å motvirke langtidsledighet.

Ifølge statsministerens uttalelser, dreier dette seg om penger som vil bli styrt av NAV.