Det mener arbeidsutvalget i nye Ålesund kommune som var samla til møte på rådhuset i Sandøy i går. Utvalget tilrår at det blir søkt om en overgangsperiode på to år for å harmonisere reglene for innkreving av en eventuell eiendomsskatt når storkommunen er et faktum i 2020.

Tre av fem har

I dag har Sandøy, Ålesund og Skodje eiendomsskatt, mens Ørskog og Haram ikke har en slik skatt.

Spørsmålet om innføring av eiendomsskatt eller ikke i den nye kommunen kommer sikkert til å skape debatt.

Den tok ikke arbeidsutvalget i går, men ordfører Vebjørn Krogsæter minnet om at man i Haram er urolig for hva eiendomsskatten vil få å si for næringslivet. Også ordfører Oddvar Myklebust uttrykte en slik bekymring. I Sandøy beskatter de bare boliger og fritidshus.

Ordfører Eva Vinje Aurdal i Ålesund sa at alle ønsker gode rammevilkår for næringslivet i den nye kommunen.

Tidkrevende

Innføring av eiendomsskatt i den nye kommunen vil være en tidkrevende prosess, både når det gjelder takseringsgrunnlaget og skattegrunnlaget. Ålesund, Sandøy og Skodje bruker ligningsgrunnlaget i dag. Men selv om den nye kommunen går for en slik løsning, er det likevel en rekke eiendommer som må takseres. Dette koster både tid og penger, og det er ikke realistisk å tro at man kommer i havn med dette til den nye kommunen er et faktum.

Økonomien i nye Ålesund kommune er selvsagt også viktig når man skal vurdere eiendomsskatt. Her er det fortsatt mange løse tråder.

Og sist, men ikke minst er eiendomsskatt et kontroversielt spørsmål, og arbeidsutvalget mener at det kan være dårlig timing å ta opp dette midt inne i sammenslåingsprosessen. Et enstemmig arbeidsutvalg gikk dermed inn for å tilrå at fellesnemnda på møtet neste uke vedtar å søke departementet om å få to år på seg etter 2020 til å jobbe med eiendomsskatt.

Arbeidsutvalget i nye Ålesund kommune består av de fem ordførerne og fungerer som et «formannskap», mens fellesnemnda er kommunens foreløpige «kommunestyre».