Helse Møre og Romsdal erkjenner at mangel på kompetent personell ga flere avviksmeldinger i juni og juli. De kaller driftssituasjonen svært utfordrende ved ungdomspsykiatrisk sengepost (UPS) i Ålesund.

Etter at Kontrollkommisjonen kom på besøk i juli ble Fylkesmannen varslet om to konkrete hendelser.

Det ene saka gikk på overføring av en ungdom til voksenpsykiatrisk. Det andre avviket gjaldt ulovlig bruk av tvang mot ungdom under 16 år, det vil si isolasjon bak lukket dør.

Kritisk situasjon

Avdelingssjef Manuela Strauss i Psykisk helsevern for barn og unge sier til egne nettsider at manglende behandlerkapasitet, ikke tilgjengelige ekstravakter blant miljøterapeutene og høyt belegg på sengeposten med flere komplekse sjukdomsforløp, førte til en kritisk driftssituasjon i sommer.

– Det er uheldig at dette fikk konsekvenser for pasientbehandlingen, sier Strauss i pressemeldingen. Hun understreker at de har fulgt opp pasienter og pårørende i etterkant av hendelsene.

Ikke nytt problem

Helse Møre og Romsdal skriver at Strauss erkjenner at det har vært tilsvarende avvik tidligere år.

– Vi har gått grundig gjennom de konkrete tilfellene der dette har skjedd og ser at felles for hendelsene er flere ressurskrevende pasienter i kombinasjon med mangel på personell. Ut fra situasjonen som har oppstått har dette blitt vurdert som eneste utveg for å sikre forsvarlig praksis, tatt i betraktning at den fysiske sikkerheten både for pasienten selv, medpasienter og personalet. Dette er ingen unnskyldning, men en forklaring på bakenforliggende forhold, sier hun.

Styrker drift

Døgnseksjonen blir styrket med flere miljøterapeuter i løpet av høsten, og det blir satt i gang en umiddelbar plan for seksjonene i Ålesund. Døgnseksjonen vil nå få ressurser fra poliklinikken i en kortsiktig løsning, og vil øke ventetidene på poliklinikken.

En langsiktig løsning er å utdanne egne spesialister, ifølge Strauss. Avdelingen er også med i et nasjonalt pilotprosjekt som utvikler nasjonale standarder for ungdomspsykiatriske akuttinstitusjoner. Det er 10 senger, fire behandlerstillinger, bare 2,6 ansatt per i dag og 21 miljøterapeutstillinger tilknyttet UPS i Ålesund.