Hun har ikke engang vært medlem av Høyre særlig lenge, 47 år gamle Marianne Synnes fra Ålesund.

– Jeg meldte meg inn for tre-fire år siden. Siden jeg takket nei til å stille som kandidat til viserektorjobben ved NTNU i Ålesund tenkte jeg at tida nå var riktig for å kunne engasjere meg politisk, sier Synnes.

Før Høgskolen i Ålesund gikk over til å bli NTNU var Synnes rektor i flere år.

– Som rektor syntes jeg ikke det var riktig å engasjere meg i ett parti fordi det var viktig for meg å kunne samarbeide med politikere fra flere partier. I den rollen jobbet jeg veldig mye inn mot departementene, særlig innenfor utdannings- og forskningspolitikk, sier hun, og legger til:

– I tillegg har jeg et brennende engasjement for næringslivspolitikk. Jeg ønsker å koble akademia og næringslivet tettere sammen, sier hun.

Akademiker

Selv har hun solid akademisk bakgrunn med doktorgrad i molekylærbiologi. Senere har hun tatt videreutdannelse innen økonomi og organisasjonsledelse. Hvis hun ikke hadde kommet på tinget nå, hadde akademia vært hennes videre karriereplan.

– Jeg jobber fulltid nå som forsker ved NTNU, forteller hun, og legger til:

– Så valgkampen har vært tøff, med full jobb ved siden av. Jeg har brukt alt jeg har av fridager og ferie på denne valgkampen.

– Hvordan har du opplevd valgkampen, du som er helt fersk i politikken?

– Jeg er vant til å være ute og snakke med folk gjennom jobben som rektor, og møtene med folk har vært det positive. Jeg har opplevd at folk er interessert i politikk og interessert i å prate med oss. Det jeg er forferdelig lei av er å tilbakevise urimelige påstander.

– Er ikke det en del av hverdagen som politiker, da?

– Jo, kanskje. Men i jobben på Stortinget får jeg anledning til å jobbe med konkrete saker. Det ser jeg fram til.

Ble oppfordret til å stille

Fornøyde Høyres gruppe på valgvake i Ålesund seint mandag kveld. Foto: Morten Hjertø

Synnes forteller at det var politikere hun kom i kontakt med gjennom jobben som rektor som oppfordret henne til å engasjere seg politisk.

– Jeg hadde ikke kommet på det av meg selv, for å si det sånn.

– Noen kunne kanskje beskylde deg for å analysere behovet for kandidater i Høyregruppa i Møre og Romsdal og smette inn i et tomrom?

– Ha ha, til dem kan jeg bare si at slik har det ikke vært. Jeg har alltid vært politisk interessert, men har ikke følt at tida var riktig for å engasjere seg før nå.

Alenemamma

Synnes har vært alene med ansvaret for døtrene som nå er snart 15 og 17 år gamle  siden eksmannen døde for seks år siden. Han falt ned fra Ystevasshornet i Sykkylven, gleden over toppturer var noe de to delte.

Eldstejenta har tilfeldigvis allerede havnet på Østlandet, hvor hun går toppidrettslinje med hest som fordypning ved en videregående skole. Yngstejenta, som går i 10. klasse i Ålesund, må nå finne seg i å bo hos besteforeldrene mens mamma er i Oslo på jobb. Hun vil fullføre 10. klasse sammen med vennene sine.

– At jeg pendler mellom Ålesund og Oslo tror jeg kommer til å gå fint, sier Synnes, som gleder seg til å ta fatt på stortingsjobben.

– Jeg håper å komme i enten Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen eller Næringskomiteen. Uansett komité er jeg klar, sier hun.

Fantastisk

Etter at valgresultatet var klart natt til tirsdag smilte Synnes fra øre til øre.

– Resultatet vårt er helt strålende. Fra Møre og Romsdal ønsket vi oss tre kandidater inn på tinget og det greide vi. Nå er hele fylket representert, sier hun, og avslutter:

– I tillegg er det en kjempebonus at vi er største parti i Ålesund. Et fantastisk resultat!