Valgkampen 2017 blir omtalt som en av de tøffeste i norsk politikk, med skittkasting, drittpakker og høylydte debatter om retorikk, verdier, person og polarisering.

Ikke minst har temperaturen vært høy mellom Frp og KrF.

Spesielt mot Sylvi Listhaug har det haglet med negative personkarakteristikker fra ulike hold.

Facebook-aksjon for framsnakking

Kristelig Folkepartis nye mann fra Møre og Romsdal, nordmøringen Steinar Reiten, maner til framsnakking av politiske motstandere.

Han forsøkte allerede ved inngangen til valgkampen å sette i gang «prosjekt framsnakking» på sin Facebook-side.

«Dessverre har oppkjøringen til valgkampen til dels vært peget av negativ vinkling, der det å påpeke svake sider ved andre partier har vært vel så viktig som å framheve egen politikk», skrev Reiten om bakgrunnen for prosjektet.

Han forsøkte derfor en annen tilnærming, og framsnakket sine politiske kollegaer og konkurrenter i andre partier.

– Jeg laget en serie korte videosnutter, der jeg framsnakket de andre partienes førstekandidater her i fylket. Jeg sa noe positivt om dem og noe våre partier har fått til i fellesskap. Og så ga jeg dem en liten politisk utfordring, sier Reiten til Sunnmørsposten.

– Harde fronter i politikken, kan føre til at det låser seg på det personlige plan, mener KrF-politikeren.

Men så ble altså valgkampen likevel ikke helt slik prosjektet hans oppfordret til.

Maner til samarbeid

Tirsdag var det lunsjmøte på smp.no, med politikere fra den nyvalgte Mørebenken på Stortinget.

I møtet mellom Frp-Sylvi og KrF-Steinar ble temperaturen i valgkampdebattene mellom politikere generelt et tema.

Det ble også «Sylvi-effekten», som kan ha bidratt til at Frp gjorde et kjempevalg i Møre og Romsdal, mens KrF gikk på en smell og tapte ett mandat.

I tv-debatten manet begge de nye stortingspolitikerne til fortsatt partisamarbeid, til beste for både fylke og land.

Etter lunsjmøtet utfordret Sunnmørsposten de to politikerne til å si noe positivt om hverandre. Noe de begge tok på strak arm, selv om de ennå ikke kjenner hverandre så godt.

– Sylvi virker å være et sympatisk menneske som jeg kommuniserer godt med. Hun har også har en stålvilje. Hun er en person jeg godt kan sette meg ned og ta en kaffe og en liten prat med, sier Reiten.

Sylvi Listhaug brukte på sin side ikke lang tid på å snakke fint om Reiten tilbake. Hun har selv tatt til orde for at politikere må holde seg mer til sak, og ikke gå på personen.

– Steinar er en veldig sympatisk person, som har en sterk stå på-vilje. Han har nedlagt en ekstrem innsats, som det står stor respekt av. Han er veldig snill og god, og en jeg gleder meg til å samarbeide videre med, sier hun.

Begge understreker at det er forskjeller i de to partienes politikk, men at de ønsker å samarbeide godt med alle politikerne på Mørebenken.