Fjerning av miljøgiftene i Aspevågen:

Det mener prosjektleder i Ålesund kommune, Rose Mari Refsnes.

– Alle metoder er interessante. Vi har ennå ikke bestemt hvilken vi skal bruke her i Ålesund.

– Det stemmer ikke at kommunen har bestemt seg for tildekking av den forurensede sjøbunnen i Aspevågen.

– Det vil si, det er snakk om tildekking av de dypereliggende områdene, og mudring av områdene ned til 15 meter. En mer detaljert beskrivelse av utførelsen vil ikke være klar før tidligst mars neste år, sier Refsnes.

Vellykka

I mandagens utgave av Sunnmørposten fortalte Terje Myrhaug, bosatt i Ålesund, om metoden de brukte på sjøbunnen utenfor Haakonsvern i Bergen, der SFT i 1997 forlangte øyeblikkelig opprydning.

Her ble det brukt en slamsuger med et sugehode som hindrer spredning av det forurensede sedimentet under mudringen, et sugehode Myrhaug konstruerte mens han var maskiningeniør i entreprenørfirmaet NCC, som sto for opprydningen sammen med Sjøforsvaret.

Det forurensede slammet er plassert i deponi. En opprydning Miljødirektoratet ser på som vellykka.

Prislappen

Prisen på dette prosjektet var på 120 millioner kroner, for et område på 400.000 kvadratmeter.

I Ålesund er det ifølge Refsnes snakk om et område på totalt 627.550 kvadratmeter, 252.611 som i tiltaksplanen er anbefalt til mudring, og 374.939 som er anbefalt tildekket.

Prisen for tildekking, mudring og etablering av deponi av den forurensede massen er estimert til et sted mellom 240 og 580 millioner kroner.

Åsefjorden: Det ligger over 17 kilo gift av typen HBCDD på havbunnen

Forsinka

Byggingen av deponiet som skal kapsle inn de 100.000 tonnene med masse kommer ifølge Refsnes først i gang høsten 2019, ett år etter planen.

– Det er flere årsaker til forsinkelsen. Arbeidet er komplisert, det er mye som skal tas hensyn til og vi er ikke ferdige med detaljplanlegginga.

– Det første vi skal gjøre nå er å se på resultatet av kartlegginga av sjøbunnen, en rapport vi fikk laget i vår som sier mer om mengde sedimenter over fjell og type masser.

Referansegruppe

– Og i disse dager holder vi på å sette sammen en referansegruppe med folk fra ulike interessegrupper som skal være med i den videre prosessen, forteller hun.

Om Myrhaug med sin erfaring fra Haakonsvern kan være aktuell i ei lik gruppe, svarer Refsnes:

– Det kan hende, vi har ennå ikke bestemt oss for hvem som skal sitte i denne gruppa.

Gamle synder

Når politikerne i Ålesund har bestemt hvor deponiet skal plasseres, kan detaljplanlegginga starte.

Så skal fylkesmannen behandle søknad om tiltak med derpåfølgende omfattende høringsrunde.

Opprydninga av den sterkt forurensede Aspevågen, som skyldes flere tiårsgamle miljøsynder, skal skje i et samarbeid mellom kommunen og Kystverket i forbindelse med Kystverkets farledsprosjekt.

Sunnmørsposten mener: Mysteriet med giftig tilsig i Aspevågen må oppklares

Må ta seg råd

Om Ålesund kommune vil ta seg råd til å bruke hundrevis av millioner på å rydde opp i Aspevågen er ikke noe tema mener prosjektlederen.

– Vi er pålagt å bruke penger på dette her.

– I tilsvarende prosjekter bidrar Miljødirektoratet med inntil 75 prosent av kostnadene for miljødelen av prosjektet, sier Refsnes.