Etter én periode i næringskomiteen på Stortinget er den rikspolitiske karrieren til Pål Farstad over – for denne gang. Trass i at han ikke fikk fornyet tillit fra velgerne, får han ros for arbeidet fra folk i næringslivet.

– Min erfaring er at han har vært en god politiker som har fungert som døråpner og kobler. Jeg mener han har gjort en jobb som har vært viktig for næringslivet i hele Møre og Romsdal, uavhengig av politisk ståsted, sier Kjell Sandli til Sunnmørsposten.

Sandli leder handelsforeningen i Ålesund og er samtidig daglig leder i Hafast-prosjektet. Det gjør at samferdsel har vært et sentralt tema i kontakten med Venstre-politikeren.

– Det er en utfordring for dem som nå er valgt inn å fylle det tomrommet han etterlater seg, påpeker Sandli.

Fiskebåt: – Ressursperson

Pål Farstad har hatt flere verv i fiskeriorganisasjoner i tillegg til at han har vært bedriftsrådgiver og leder for næringsforeningen i Kristiansund-området. Derfor har det vært et naturlig interessefelt for ålesunderen som nå i mange år har vært bosatt i Kristiansund.

– Farstad har vært en ressursperson for fiskeri i næringskomiteen og vi har hatt en tett og god dialog. Sånn sett hadde vi håpet på at han skulle være en av representantene på Stortinget den kommende perioden, sier administrerende direktør Audun Maråk i rederorganisasjonen Fiskebåt.

Han er spent på hvem som havner i hvilke komiteer på den nyvalgte Mørebenken, men forteller at organisasjonen har lagt en plan for å være mer tilstede i hovedstaden framover.

– Vi skal informere bredere, også inn mot Stortinget, og pleie kontakter der, sier fiskebåtredernes representant.

– Betydelig rolle

– Pål Farstad har hatt en betydelig rolle for næringslivet på Sunnmøre som jeg vil savne. Han har vært en medspiller, sier daglig leder Arnfinn Ingjerd i Maritimt Forum Nordvest.

Han peker spesielt på kampen for økte ressurser til en institusjon om Møreforskning og ulike stipendiatstillinger.

(saken fortsetter under)

'

– Jeg tror det viktigste han har bidratt til, er at Venstre har fått en mer tydelig og offensiv maritim politikk. Blant annet har partiets syn på nettolønnsordningen endret seg, sier Ingjerd som flere ganger har møtt sentrale Venstre-folk på Nordvestlandet sammen med Farstad.

– Han har også sett forbindelsen mellom de maritime næringene og det grønne skiftet, og tatt med seg budskapet om at næringslivet her har mye å bidra med, legger Ingjerd til.

– Viktig å være tett på

Hovedpersonen selv synes det er trivelig å høre at arbeidet hans er blitt satt pris på, selv om han naturlig nok er skuffa over valgresultatet.

– Jeg har lagt vekt på å ha en tett dialog med næringslivet, så det er hyggelig med en viss anerkjennelse. Særlig når det gjelder rammebetingelser for marine og maritime næringer, er det utrolig viktig å være tett på de politiske miljøene, sier Pål Farstad.

Men en hjertesak har også vært å jobbe for at fylket skal få et best mulig miljø for høyere utdanning, og han har ofte vært på møter i kunnskapsmiljøet på Nørve i Ålesund.

– Det å se utdanning, kompetanse og næringsutvikling i sammenheng, tror jeg også de som kommer etter meg bør være opptatt av, sier han.

Samferdsel er et annet område han mener er spesielt viktig, samtidig som han peker på at kultur kan spille en sentral rolle for reiselivsnæringen.

Sjukehussaka - en belastning

Venstre-mannen legger ikke skjul på at sjukehussaka ble en belastning for ham i valget lokalt på Nordmøre.

Samtidig mener Farstad partiet må gå en runde med seg selv.

– Jeg tror nok at Venstre som parti ikke har truffet inn i sjela til folk, og samtidig er vi nok ikke blitt oppfattet som tilstrekkelig viktige. Flere har fortalt at de gjerne skulle stemt på meg, men ikke partiet. Samtidig har jeg kanskje ikke vært «bred» nok i mitt arbeid, slik at folk har oppfattet meg som en nærings-, utdannings- og samferdselspolitiker, sier han åpenhjertig.

Ingen plan for framtida

Farstad er fortsatt stortingspolitiker fram til 1. oktober, men etter den datoen vet han lite om hva som skjer på jobbfronten.

– Jeg sa opp jobben for å være en fri mann og gikk sånn sett «all in» i dette valget. Det er først i dag og i går at jeg har begynt å tenke på hva jeg skal gjøre etter dette, forteller Farstad som likevel tror at det vil være noen som har behov for kunnskapene hans.

– Jeg har opparbeidet et verdifullt kontaktnett i disse fire årene og fått komme tett innpå beslutninger som har vært helt sentrale for politikken som føres. Samtidig har jeg hatt et liv før politikken, påpeker han.

Farstad startet sin politiske karriere så sent som i 2011, da han ble valgt inn i bystyret i Kristiansund. Bakgrunnen for at ålesunderen havnet på Nordmøre på starten av 1990-tallet har med kjærlighet å gjøre.

– Det at jeg giftet meg med en nordmøring er vel hovedgrunnen til at vi etablerte oss i Kristiansund og jeg har ingen planer om å flytte på meg, sier han.