Arkivbilde
(Foto: Knut Arne Aarset )

Arkivbilde Foto: Knut Arne Aarset

Oppdretter må overvåke seks vassdrag etter rømming

Fiskeridirektoratet bekymret for at oppdrettslaks påvirker villaksen.

Fiskeridirektoratet pålegger Rauma Stamfisk å overvåke seks vassdrag i Møre og Romsdal i forbindelse med en rømming av oppdrettslaks i sommer.

Rømmingen ved oppdrettsanlegget i Tennfjorden i Haram ble oppdaget i juli og overvåkingen gjelder følgende vassdrag: Hildreelva, Solnørelva, Spjelkavikelva, Tennfjordelva, Vatneelva og Ørskogelva.


Rømt oppdrettslaks funnet i Tennfjorden

Onsdag 19. juli mottok Fiskeridirektoratet melding om fangst og observasjoner av rømt oppdrettslaks i Tennfjorden. "Synderen" kan være i Rauma.

 

Lakselusa har tatt livet av 250.000 villaks i løpet av fem år

Lakselus kan ha gitt 50.000 færre villaks hvert år i årene 2010–2014, viser en ny rapport.


Vassdragene skal i første rekke overvåkes, men ved observasjon av rømt fisk skal det vurderes utfiske.

– Oppdrettslaks på rømmen utgjør en risiko for de ville laksebestandene. Denne typen oppfølging etter enkelthendelser er derfor helt nødvendig, sier Ruth Lillian Kjæmpenes, seksjonssjef i Fiskeridirektoratets Region Midt i en pressemelding onsdag.

Fiskeridirektoratet ba i sommer publikum om tips for å få bedre oversikt over omfanget av rømmingen, og hvordan fisken spredde seg. Flere fritidsfiskere tok kontakt, noe som førte til bedre oversikt over den rømte laksens vandring, opplyser direktoratet.


Gullår for oppdrett i fjor

2016 var et gullår, men økende kostnader truer med å dra lønnsomheten ned i oppdrettsnæringa.


Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Helgapraten med Høstscena-aktuelle Martha Standal

Totalt dedikert

Martha var bare 16 år da hun begynte på Balletthøgskolen i Oslo. Et modig sprang for ei pysete og hjemmekjær lita jente. Nå gjør hun karriere i en tøff og utrygg bransje, med knallhard ballettdisiplin i bagasjen.

Alt er klart til å hjelpe Veslemannen til å rase

– Nå er vi rimelig godt forberedt

Snart tre år etter at beboerne på Lyngheim ble evakuert første gang, er alt klart til å bruke vann for å hjelpe naturen å utløse et ras fra Veslemannen.

Direkte: Seks kamper i Premier League

Kan Manchester-lagene fortsette seiersrekken?

Er ikke helt sikker på at han satser videre neste år

Riise: – Personlig har det vært et tungt år