En arbeidsgruppe foreslo i 2012 å samle sikkerhetspsykiatrien i Ålesund, og at det lukkede rehabiliteringstilbudet skulle samles i Molde.

Styret vedtok samme år at begge tilbudene skulle etableres med åtte plasser hver.

Pågår analyser

Karl-Arne Remvik startet som klinikksjef for psykisk helse og rus 14. august.

Han bekrefter at det i disse dager utføres såkalte risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS) på bakgrunn av vedtaket for fem år siden.

– Det blir gjort en ROS-analyse basert på vedtaket i 2012, ja, sier han.

I dag er det sikkerhetspsykiatriske pasienter i Helse Møre og Romsdal både i Ålesund og på Hjelset i Molde.

Dette er sikkerhetspsykiatri

Sikkerhetspsykiatri omfatter pasienter som dømmes til tvunget psykisk helsevern, pasienter med alvorlig psykisk lidelse og samtidig alvorlig aggresjons- og atferdsproblematikk og pasienter som trenger utredning vedrørende voldsrisiko.

Noen pasienter er etter en medisinskfaglig vurdering plassert på Brøset i Trondheim, som har den regionale sikkerhetsavdelingen.

– Disse pasientene har behov for et mer spesialisert nivå, forklarer Remvik.

Bygningsmessige endringer?

I 2012 kom ekspertene fram til at en samling av tilbudet i Ålesund ville skape behov for å styrke bemanningen med ca. fem årsverk.

I tillegg ble det slått fast at samling av tilbudet i Ålesund ville kunne gjøres uten bygningsmessige tilpasninger.

Remvik sier han ikke kjenner til detaljene rundt ROS-analysen som nå gjøres, og at han vil være i stand til å gi flere kommentarer først på fredag.

Etter det Sunnmørsposten kjenner til mener enkelte i fagmiljøet i Ålesund at det bør etableres blant annet en luftegård – før sikkerhetspsykiatrien samles på Åse.

Fordelene med samling

Arbeidsgruppen kom i 2012 til at det vil bli et mer spisset og spesialisert tilbud, mer likeverdig tilbud og styrket fagmiljø.

Samtidig ville ikke en samling av tilbudene påvirke utdanningsforløpet for leger, og:

– Det antas at det regionale nivået (St. Olavs - Brøset) vil oppleve det som lettere å samarbeide med én enn med to enheter.

Det ble også pekt på økonomiske gevinster ved samling av tilbudene.

Lengre reisevei

Svakhetene som ble trukket fram var at pasientene vil kunne få lengre reisevei, og at en samling kan komplisere samhanling med kommuner og andre samarbeidspartnere. Dette ble ansett å gjelde få pasienter, slik at det ikke var avgjørende for arbeidsgruppen.

Foretakstillitsvalgt Siri Næs i Norsk Psykologforening hadde dessverre ikke anledning til å kommentere saka onsdag. Det hadde heller ikke hovedtillitsvalgt Tor Rune Aarø fra Molde.