Et drøyt halvår etter, er det fortsatt ikke ansatt noen i de 30 nyoppretta stillingene. Kun de vakante stillingene er fylt.

– Vi har fortsatt landets dårligste politidekning. Innbyggerne i Møre og Romsdal får ikke samme politidekning som innbyggerne i resten av landet, sier Linn Knudsen, leder for Politiets Fellesforbund i Møre og Romsdal.

– Politidistriktet er avhengig av betydelig stilling- og ressurstilførsel, for å levere som forventet i forhold til politireformen, sier hun.

Taper

– Vil ut i gatene

– Vi har et enormt behov for sivile stillinger. Uten dette, må vi sette politiutdannede til å utføre sivile oppgaver, som eksempelvis passutstedelse. Å ansette politiutdannede til sivile gjøremål er ikke i tråd med Politireformen. Vi vil ha politiet ut i gatene. Det er det de ansatte også vil, sier Knudsen.

Lønnstapere: Politimester Ingar Bøen bekrefter at politiansatte i Møre og Romsdal politidistrikt har lavest lønn i hele landet, og betydelig under landsgjennomsnittet. ARKIV

Kommer mer politi

Politimester Ingar Bøen understreker at det er ansatt politi i de 30 vakante stillingene.

– Men vi kan ikke ansette nye før vi har budsjettmidler til det, sier Bøen.

Først i oktober-november er det åpning for det, og politimesteren har mål om å få ansatt politi i de 30 nye stillingene innen utgangen av 2017.

Selv med en økning på totalt 60 stillinger i løpet av 2017, er Bøen ikke sikker på om politidistriktet har bevegd seg opp fra jumboplassen i å ha landets dårligste politidekning. Men siden politidistriktet fikk tilført flere stillinger i 2017 enn andre politidistrikt, er forskjellen redusert.

– Ja, vi ligger under landsgjennomsnittet, men jeg tror heller ikke vi skal dit, sier Bøen, og begrunner det med høgere kriminalitet i andre politidistrikt, som i Oslo, og lav kriminalitet i Møre og Romadal.

– Det er et mål om 2 politi pr. 1000 innbygger. Det målet vil vi ikke oppnå i Møre og Romsdal foreløpig, sier Bøen.

Likevel koster det å opprettholde en beredskap i et fylke delt av fjord og fjell. Når det gjelder den nye budsjettberegningsmodellen til POD, så viser Bøen til at de har løpende dialog med dem.

– Og Politidirektoratet viser stor forståelse for våre utfordringer og problemer, sier Bøen.

Gjeldsbyrde fra nord

Da Sunnmøre politidistrikt ble slått sammen med Nordmøre og Romsdal 1.1.2016, hadde Sunnmøre ingen underskudd, mens politidistriktet i nord dro med seg et underskudd på 7,5 mill.kr.

– Det stemmer. Men dette har ingen betydning for tilsettingene, mener Bøen. Andre politidistrikt har fått underskuddet dekket inn ved sammenslåing. Det har ikke Møre og Romsdal.

– Vi er i dialog med direktoratet om hvordan vi kan få dette dekket inn, sier Bøen. Han bekrefter også at politiansatte i Møre og Romsdal har stor arbeidsbelastning og lavest lønn.

– Ja, lavest lønn i hele landet, og betydelig under landsgjennomsnittet. Det er på grunn av ressurstilførselen vi har. Vi har også stort behov for flere sivile stillinger, konstaterer Bøen.

Lønnstapere: Politimester Ingar Bøen bekrefter at politiansatte i Møre og Romsdal politidistrikt har lavest lønn i hele landet, og betydelig under landsgjennomsnittet. ARKIVfoto:Staale Wattø Foto: Staale Wattø