Det sier Lee Penaluna, en av ti fish and chips-kokker som nå er i Ålesund for å lære om råvaren han lever av. Anledningen er konkurransen The National Fish & Chip Awards 2018. Dette er Storbritannias årlige konkurranse om å bli den beste fish and chips-butikken.

Norges sjømatråd har invitert de ti finalistene i konkurransen til Norge for å lære om fisk og fiskeindustrien. I går var de om bord i autolinefartøyet Geir II.

– Britenes nasjonalrett er avhengig av import av blant annet norsk torsk og hyse. Et grovt estimat viser at minst 25 prosent av all fish and chips som selges i UK har norsk opprinnelse, forteller Lena Glosemeyer Fangel, som er kommunikasjonsrådgiver i Norges sjømatråd.

Rein sjø

De ti finalistene likte det de fikk oppleve om bord i Geir II.

– Det var veldig imponerende, sier Nick Miller, og Lee Penaluna legger til:

– Jeg ble spesielt imponert over konseptet Frozen at Sea, der fisken fryses helt fersk om bord i fartøyet. Også må jeg si at sjøen virket veldig rein!

– Reint sjøvann uten forurensning er viktig for kundene våre. Flere og flere spør oss om det og lurer på hvor fisken kommer fra, sier Natasha Anastasiou.

Endret livet

For de tre fish and chips-kokkene, og de sju andre finalistene, er konkurransen de er med i svært betydningsfull.

– Jeg vil si den har endret livet mitt, sier Lee, som har vært med i konkurransen sju ganger før. Han forteller at kundene er veldig opptatt av kåringen og at mange reiser langveisfra for å spise fish and chips hos nettopp ham.

– Konkurransen har gjort at vi har kunnet øke personalet fra åtte til 22 stykker, sier Lee. Hva som skjer hvis han vinner konkurransen tør han nesten ikke å tenke på:

– Ja, da må vi utvide stort og ansette enda flere, slår han fast.

Også de andre to fish and chips-kokkene forteller at de har økt omsetningen på grunn av gode plasseringer i konkurransen.

– Fish and chips virker enkelt, men nettopp derfor er det så vanskelig. Det enkle konseptet gjør feil veldig synlige, slår Nick fast, og avslutter:

– Har du ikke en god råvare og en god oppskrift blir du avslørt med én gang,