Og da kan prosjektleder Rune Rønstad og hans mange hjelpere rette ryggen – jobben er gjort.

– En jobb som vi først startet på i 2012, men da ble prosjektet stoppet av Haram kommune. Nå har vi endelig fått det til, og vi er stolte over det som er resultatet. Ei flott bane med flomlys, som ligger tett inntil Sunnmøres flotteste naturgrasbane, smiler Rønstad.

– Men kunstgraset tvang seg fram?

– Det kan du godt si. Vi hadde ei grusbane, men den ville ingen trene på. Og på vinteren måtte vi til fastlandet og leie oss treningstid både i Spjelkavik, Uggedalen og andre steder. Nå har vi fått til et moderne og flott anlegg, med to baner, sier han.

To løpebaner også

Man har også fått plass til to løpebaner av gummiasfalt, for idrettslagets friidrettsgruppe. Der kan det løpes 60 og 100 meter.

– Prismessig klarte vi å holde budsjettet. Bana hadde en kostnadsramme på 6,8 millioner kroner, og det klarte vi å holde oss innenfor. Bana er finansiert med en tredjedel tippemidler, en tredjedel blir dekket av kommunen, mens idrettslaget selv sto for den siste tredelen.

Lepsøy stadion ligger tett inntil barneskolen, der barna kan boltre seg i friminutter og i gym-timene.

330 innbyggere

– Vi har klart å beholde barneskolen her, selv om det ikke bor mer enn rundt 330 innbyggere på øya. Og bortsett fra et par sesonger har vi også klart å stille eget ellever-lag i seniorfotballen.

– Hva synes du om Fjørtofts seniorlag i år?

– Det er jo et «kjøpelag», med spillere fra Brattvåg, Norborg og Ålesund. Lepsøys A-lag består av 90 prosent lepsøyinger, der riktig nok ikke alle bor her nå. Men aldersbestemt fotball har vi ikke på øya, der samarbeider vi med HaNo og sender spillerne våre dit. Og det fungerer bra, mener han.

Baneåpningen skal skje med pomp og prakt. «Pompen» skal blant annet Lepsøy Skulekorps stå for, og prakten er det idretten selv som ordner. Det hele starter klokka 13, og avsluttes klokka 15.15 med 6. divisjonskamp mellom Lepsøy og naboen lengre nord, nemlig Harøy IL.