(Romsdals Budstikke:) Helse Møre og Romsdal glir lengre ut i sin økonomiske spagat. Regnskapet for august viser et merforbruk på 16,6 millioner kroner.

Helseforetaket styrer mot et resultat i år som ligger 111 millioner kroner dårligere enn budsjettert.

– Tre årsaker til overforbruk

Direktør Espen Remme forklarer overforbruket med hovedsakelig tre forhold:

  1. Inntektene fra pasientbehandlingen har vært lavere enn forventet.

  2. Det er brukt mer overtid og innleie av vikarer enn det er budsjett for

  3. Medikamentene sjukehusa bruker, har blitt vesentlig dyrere.

Færre barn og unge behandlet

Den største svikten i aktivitet har skjedd i psykisk helsevern for barn og unge. I august behandlet barne- og ungdomspsykiatrien 11 prosent færre pasienter enn planlagt. Ved utgangen av august var aktiviteten i psykisk helsevern for barn og unge 3.470 konsultasjoner. Det tilsvarer 14 konsultasjoner av pasienter hver dag.

Hver måned i år har Helse Møre og Romsdal brukt mer poenger på lønn enn det har vært budsjett til.

– En uakseptabel situasjon

Da direktør Espen Remme redegjorde for den økonomiske situasjonen for styret i Helse Møre og Romsdal 30. august, brukte han følgende ord:

– Vi har en uakseptabel situasjon.

Nå foreligger regnskapet for august. Økonomien er forverret med 16,6 millioner kroner på én måned.

Ledernes ansvar

På siste styremøte i Ålesund, sa styreleder Stein Kinserdal med adresse til lederne i Helse Møre og Romsdal:

– Lederskapet i Helse Møre og Romsdal må bekrefte at vi har ei økonomisk ramme som vi må forholde oss til.

Direktøren og hans nærmeste medarbeidere reiste rundt til hvert av de fire sjukehusa i slutten av august for å forvisse seg om at alle ledere var innforstått med den økonomiske situasjonen, og nødvendigheten av å stramme inn på overforbruket.

Setter inn innsatsstyrke

Nå setter direktør Remme inn enda kraftigere trøkk mot alle deler av helseforetaket. Remme har satt sammen en innsatsstyrke – et innsatsteam – som skal følge opp hver av de sju sjukehusklinikkene måned for måned, helt til klinikkene, avdelingene og seksjonene ikke bruker mer penger enn de har fått tildelt.

Helse Møre og Romsdals «task force» skal bestå av fagrådgiver, kontroller og HR-rådgiver, og ledes av fagdirektør Jo Åsmund Lund, økonomidirektør Heidi Nilsen og HR-direktør Trond Håvard Eidet.

Tror på bedring

Administrerende direktør Espen Remme skriver i saksorienteringen til styret at han har god tru på at lederne skal få økonomien i balanse.

Remme sier til styret:

«For å lykkast i arbeidet er det viktig å mobilisere leiarlinja. HMR skal ha eit resultat i økonomisk balanse i 2018. Planlegging av drift må skje innafor den økonomiske ramma i budsjettet. Det er da helt avgjørende at leiarar på alle nivå tek eigarskap til eiga økonomiske ramme. Adm.dir. er overtydd om at ein i fellesskap vil klare å snu utfordringsbilde. Dette vil krevje større gjennomføringsgrad og eit samspill i hele organisasjonen.»

Styret i Helse Møre og Romsdal samles onsdag 27. september i Ålesund.

Denne saken er skrevet av Richard Nergaard for Romsdals Budstikke.