Allerede hittil i år er Helse Møre og Romsdal over 100 millioner i minus i forhold til resultatkravet fra Helse Midt-Norge.

Situasjonen blir ikke bedre av at foretaket må fikse fasaden på Ålesund sjukehus for 250 millioner kroner, og sørge for å utbedre strømanlegget med 35 millioner.

ARKIV

– Arbeidet må settes i gang i løpet av det kommende halvåret. Det blir delt opp i tre faser og vil strekke seg over flere år, slik det er skissert nå, sier Remme til Sunnmørsposten.

– Er dette en uventet kostnad?

– Det er en kostnad som utfordrer økonomien vår ytterligere. Den er ikke lagt inn i den økonomiske langtidsplanen.

– Vet du per nå hvor dere skal ta pengene fra?

– Det er en del av det vi kommer til å drøfte med styret.

– Er det aktuelt fra administrasjonen sin side å henvende seg til Helse Midt-Norge?

– Jeg skal ikke utelukke noe. Først blir det en orienteringssak på onsdag, før det blir en større styresak i oktober, sier Remme.

Haster med å skaffe 80 millioner

Direktøren presiserer at det er beregninger som tilsier at kostnaden blir 285 millioner kroner for utbedring av fasade og strømsystem.

– Del 1 utgjør ca. 80 millioner kroner. Dette må på plass umiddelbart for å ivareta høgblokka i Ålesund. Det må vi komme i gang med raskt for å ivareta bygget, sier han.

Remme mener situasjonen ikke har kommet dit at det vil gå utover drifta, og vil orientere styre for en vurdering av finansiering.

– Det er svært krevende dette her, altså det å få regningen nå i 2017 etter en konstruksjonsfeil som skriver seg tilbake til tidlig 70-tallet. Men det er realitetene. Vi måtte ta ned fasadeplatene på høgblokka i fjor rett og slett fordi det var til fare for personer som beveget seg under bygget. Platene kunne falle ned, forklarer Remme.

Skyver på andre investeringer?

Han har ikke vurdert å kontakte forsikringsselskap og ser ikke på det som et reelt alternativ på grunn av foreldelsesfrister. Dette til tross for at skadene ikke skal skyldes manglende vedlikehold, ifølge Helse Møre og Romsdal.

Det fungerer slik i Helse Møre og Romsdal at investeringer blir skjøvet på om det ikke er økonomi til å gjennomføre tiltaket i driftsbudsjettet. Remme vil vente til etter styremøtet med å kommentere om det er aktuelt å skyve på andre planlagte investeringer for å få råd til fasade og strøm.