Avtalen mellom Sparebanken Møre og NTNU ble underskrevet i går. NTNU får fem millioner kroner frabanken, over fire år, til å etablere en såkalt TEFT-lab.

Ikke talefeil

Og nei - dette er ikke en skrivefeil - slik rektor Gunnar Bovim ved NTNU også trodde da han først hørte om TEFT-laben:

– Jeg trodde først at det var enda en test-lab, men innså snart at det ikke var en talefeil. Jeg vet nå at dette er et veldig spennende prosjekt som skal utvikle forskning og bringe oss inn i framtida, sa rektoren i går før han signerte kontrakten.

Så er det vel på tide med en oppklaring: På laben skal det forskes og utvikles innen:

  • Tjenesteinnovasjon

  • Entreprenørskap

  • Finans

  • Teknologi

Ingeniører + økonomer=sant

– Digitalisering og ny teknologi påvirker måten vi møter framtida på, også innen økonomi, sier instituttleder Hans Solli-Sæther ved Institutt for internasjonal forretningsdrift.

Instituttleder Hans Solli-Sæther ved Institutt for internasjonal forretningsdrift. Foto: Marius Simensen

Det blir en tverrfaglig lab der målet er å samle og integrere økonomi- og teknologifag.

– Her skal ingeniører og økonomer jobbe sammen om nye verktøy, sier professor Øivind Strand, en av ildsjelene som har jobbet for å få til prosjektet.

Big data

Laben skal bygge ekspertise på områder som bl.a. kunstig intelligens og Big Data. Banken sitter på store mengder data som kan være nyttig både for forskere - og for banken selv - for å utvikle nye verktøy og tjenester, sier Strand.

Her kommer altså tradisjonell økonomi litt til kort, når store mengder data skal behandles og analyseres.

– Har du noen eksempler på hva en slik lab skal forske på?

– Banken sitter for eksempel med mange kunder med ulike behov. En kunde på 17 år kontra en på 27 eller en på 57 har ikke de samme behovene. Teknologien kan analysere dataen banken har om kundene, og utvikle og skreddersy tjenester, sier Strand som et eksempel.

– Ellers så kommer det nye måter å flytte penger på heile tida. Vipps, Facebook. også nye måter å samle in penger på. Sykkel-VM samlet for eksempel inn mye penger - jeg tror ikke de hadde fått folk til å sende inn en giro, sier han.

Langvarig samarbeid

Både rektor Gunnar Bovim og bankdirektør Trond Lars Nydal trakk i går fram at det har vært et langvaring samarbeid mellom Sparebanken Møre og NTNU i Ålesund, der banken har bidratt med gjesteforelesere og veiledning av studenter.

– TEFT skal bli en arena der vi kan samle krefter og skape ny utvikling, sier Nydal.

I den nye laben skal NTNU etablere flere nye professorstillinger og stipendiater. I tillegg skal banken bidra med kompetanse og nærings-stipendiater.

– Nå starter arbeidet med å få lab og forskere på plass. Vi ser for oss ganske mange etter hvert, og ser også for oss et mulig samarbeid med forskere fra Trondheim, sier Solli-Sæther.