Dagen starta med en test der elevene kunne finne sitt talent.

– Jeg er planlegger, forteller Maria Åkernes etter å ha svart på de 20 spørsmålene.

– Jeg er analytiker, sier Ingvild Klokk. Begge går første året på Spjelkavik videregående.

Målet med talenttesten er at 16-17-åringene skal bli mer bevisst på interessene sine. Da går gjerne også praten lettere når de etterpå går rundt og besøker de ulike bedriftene.

Marine og maritime bedrifter

Nesten alt på messa handler om marine og maritime næringer.

– Jeg trodde at dette er en tapende næring. Nå ser jeg at det er en voksende næring, sier Maria Åkernes. Ingeniør er en av mulighetene som hun tenker på.

– Vi har bruk for alle typer ingeniører, svarer Michael Ulstein Ellefsen på stand for Sperre.

Også venninna Ingvild Klokk sier at hun på messa har oppdaget muligheter innen fisk og sjø. Det eneste hun så langt er sikker på er at hun skal velge realfag videre på skolen.

Søknader til offshore

Offshore Flere studenter på fagskolen, blant andre Sondre Kristoffer Mo, var innom standen til offshore-rederiene for å vise interesse for kadett-stilling. Foto: Nils Harald Ånstad

Offshorerederiene er ikke de som har flest besøk i dag. Men noen kommer innom.

– Vi har fått en søknad i dag på stilling som kadett. Det er fra en av studentene på fagskolen, sier Guri Sætre i Island Offshore.

Rederiet tar fortsatt imot kadetter og lærlinger selv om det er trangere tider enn før. Sondre Kristoffer Mo går fagskolen, og ønsker kadettplass som styrmann fra neste sommer. Drømmen er å jobbe på ankerhåndterer. Og det er Olympic Shipping som han kjenner best.

– Rådet mitt er å ikke være kresen, og aldri gi opp, sier Bendik Haddal i Olympic. – Vi trenger folk i vikariater som kan reise på kort varsel. De får kanskje beskjed dagen før, sier Haddal.

Motivasjon

Arrangør Arve Hoel legger ikke skjul på at marine næringer mangler kvalifisert arbeidskraft. Ocean Talent Camp er et forsøk på å rekruttere kvalifiserte sunnmøringer til næringa. Arkivfoto Foto: Nils Harald Ånstad

Ocean Talent Camp er viktig på flere måter, tror Arve Hoel. Han har jobba med utdannings-messer i et par tiår i Ålesund. Han ser at frafallet både fra videregående og fra høgere utdanning er større enn han liker. Han håper at talent-campen kan være en motkraft:

– I tillegg til at elevene og studentene kan oppdage nye muligheter, så håper vi at messa gir motivasjon og et puff til å fullføre skolen, sier Hol.

Havet er løsningen

– Tilbakemeldinga fra skolene er at elevene her får med seg noe som de ikke får ellers, sier Jan Thormodsæter i Mafoss.

– Vi får også høre at elevene snakker om det etterpå. Og så hender det at elever finne «hjem» og tenker at «her skal jeg jobbe».

Det var ikke alltid like lett å treffe blink med tøyfisken, men Adrian Wiik Luka traff bra. Ulrik Bøe Storlykken t.h. og Kevin Rekdal t.v. Foto: Nils Harald Ånstad