Sebastian Vegsund fra Langevåg og Skodje Bordtennisklubb er en av landets ellers største talent innen bordtennis for funksjonshemmede.

16-åringen er allerede på landslaget og får tett oppfølging av private trenere, samt en rekke samlingsdøgn og internasjonale turneringer sammen med resten av landslagsspillerne. Han får også tilrettelagt trening via toppidrettslinja på Fagerlia videregående skole i Ålesund hvor han begynte som student i august.

I går kveld kom den norske troppen på ni spillere samt støtteapparat til den slovenske byen Lasko der europaeliten for senior skal kjempe om medaljer og gode plasseringer fram til neste onsdag.

– Jeg har ikke satt meg noen konkrete mål. Det blir tøft å hevde seg. Viktigst er å få erfaring, sier unggutten fra Sula. Hans beste sjanser er helt klart i double der han skal spille sammen med Tommy Urhaug (37), som i flere år har vært av verdens beste spillere som sitter i rullestol. Han har en rekke EM- og VM-gull, men høydepunktet for Urhaug kom under Paralympics i London 2012 der han tok gull.

Lovord fra Burgis

Sebastian Vegsund satser knallhardt på sin idrett og høster også lovord fra en av sine trenere; Reinis Burgis. Sistnevnte har vært trener for unge norske landslag, regionstrener og nå klubbtrener hos Skodje BTK etter å ha starta i Volda og Ørsta Bordtennisklubb.

– Sebastian ser hva som kreves for å bli virkelig god. Det er innstillinga til treninga som han tar seriøst. Og så vet han at det kreves et strengt regime også innen andre områder som kosthold og ikke minst planlegging av skole- og treningshverdag, sier Burgis.

Han trener Sebastian når han er i Gomerhuset i regi av Skodje IL, samt Burgis private treningstimer i Sulahallen. Ellers er også den nye treneren i Ålesund Bordtennisklubb; Zsolt Berecki engasjert av forbundet til å trene med Vegsund noen økter hver uke.

– Om tre uker skal Sebastian til European ParaYouth Games i Italia, der også utøvere fra andre idretter deltar. Der har han bedre muligheter til å hevde seg enn under EM for senior. Som blir nyttig læring, mener mor Kathrin Vegsund. Hun skal ned til EM i Slovenia i dag for å følge sønnen til og med søndag.

Trenerduo Sebastian Vegsund (sittende) sammen med trenerne Zsolt Berecki og Reinis Burgis (til høyre). Torsdag begynner EM i Slovenia, et mesterskap som varer ei uke. Foto: privat