– Årsaken var blant annet finanskrisen. Flere grupperinger fikk problemer med å skaffe seg jobb. Vi syntes vi måtte fordele ressursene og ikke bare fokusere på en gruppe, forklarer prosjektleder Hanne Hægh Ryste til Sunnmørsposten.

– Totalt har NHO på landsbasis hatt 7–800 deltakere i ulike Global Future prosjekt og 70–75 prosent av disse har hatt positiv karrierebevegelse, opplyser hun.

I 2014 fortalte Sunnmørsposten om seks av de i alt 25 deltakerne som var med i opplæringsprogrammet Global Future 2.

I helga fikk du vite hvordan det har gått med dem. Noen har fått fast jobb, noen har valgt en annen retning, andre sliter fortsatt av ulike grunner.

Dyrt og tidkrevende

– Ikke alle har krav på norskopplæring. Du må ha flyktning- eller innvandringsstatus for å ha krav på kurs. Hvis du har norsk ektefelle eller partner har du ikke krav på disse kursene. Da må du betale på egen hånd. En del bedrifter har bekostet norskkurs for sine innvandrere.

Lettere for en økonom

– De seks personene vi har fulgt har i variert grad lykkes med å skaffe seg jobb?

– Det er nok slik at det er enklere for en økonom å få seg jobb i Norge enn en advokat eller dommer som må sette seg inn i det norske rettssystemet.

– Noen forteller om norske system som kan virke veldig firkantet?

– Jeg er ikke uenig i det.

Godkjente universitet

– For eksempel fikk i utgangspunktet Emilia ikke engang godkjent studiekompetanse til tross for ni års høgere utdanning i Romania?

Men det er vanskeligere med enn juridisk grad enten du kommer fra Romania eller Storbritannia. Du er bundet til jussen og lovgivningen i det landet. Når du kommer til Norge må du nesten begynne litt på nytt.

Har jevnlig kontakt

Hun forteller at de har en alumnigruppe for dem som har deltatt på Global Future programmet i Møre og Romsdal, de har også ei Facebook- gruppe der de har jevnlig kontakt.

Vi har hatt julebord og skal ha grillparty i slutten av måneden om været tillater det, forteller Hanne Hægh Ryste.