Slik kommenterte Hans Kjetil Knutsen (Ålesundlista) den politiske posisjonens forslag til påplussinger i 2018-budsjettet.

Ikke frislepp

– Det er et godt budsjettforslag rådmannen har lagt fram, men det er politikernes privilegium å være litt mer risikovillig, sa Svein-Rune Johannessen (Ap) som la fram forslaget.

Johannessen forsikret at flertallet ikke hadde til hensikt å sette i gang noe frislepp, men de ville likevel sørge for at virksomhet for kultur skulle få 600.000 kroner ekstra til drift av kulturhusa og 300.000 til drift av Jugendstilsenteret og Kube. 1,2 millioner kroner til ei nattevaktstilling på Skarbøvik sjukeheim og 2,2 millioner til trafikksikring i Skarbøvik og ytre bydel hadde de også funnet plass til.

De vil også bruke 200.000 kroner for å tilrettelegge for bruk av badeplassen på Prinsen. 400.000 bør brukes til sykkeltiltak og 200.000 skal gå til vedlikehold på Volsdalsberga.

Volsdalsberga: Stupebrett og badeflåter har råtnet bort

«Luftpenger»

Forslaget var ikke egna til å sette fyr på opposisjonen, men Øystein Tvedt (H) benyttet likevel anledningen til å si at de fem millionene var finansiert med «luftpenger» som i dette tilfellet betyr økt skatteanslag.

Opposisjonen Øystein Tvedt t.v. og Hans Kjetil Knutsen under formannskapets budsjettmøte tirsdag.

– Slik gjorde flertallet det i fjor også, og vi kunne nok også ha vunnet mange poeng med å komme med populære tiltak uten reell dekning. Budsjettdisiplinen er nå på plass, og rådmannens forslag sørger for at underskudd blir dekket og virksomhetene blir styrket. Det er ikke politikernes jobb å overprøve rådmannens kalkyler for skatteinngang. Vi skal prioritere innenfor disse rammene, mente Tvedt, som lovet at Høyre skal bruke tida fram til bystyrebehandlinga på å legge fram et godt, alternativt budsjettforslag.

Dugnad

– Dette er et helt greit Robek-budsjett, slo Geir Stenseth (Frp) fast.

– Men det er Ålesunds befolkning som med eiendomsskatten har vært med på en stor dugnad for å betale tjenestene, fortsatte han.

Stenseth sa at det kom til å bli vanskelig å si nei til trafikksikkerhetstiltak i ytre bydel, og han sa at Frp også ville foreslå å ta vekk alle tilskudd til Bingsa næring i investeringsbudsjettet. Han la fram et forslag om at det må vurderes om Bingsa Næring kan skilles ut som et eget selskap. Et enstemmig formannskap støttet han i det.

Budsjett og økonomiplan blir endelig behandlet i bystyret i november.