Miljøaktivistene Torgeir og Arnstein Vestre fra Ålesund er blant flere titalls personer som nå er dømt for å ha aksjonert mot dumping av gruveavfall i Førdefjorden.

Begge brødrene fikk bøter og krav om saksomkostninger på til sammen 24.000 kroner fra Sogn og Fjordane tingrett. Om de ikke betaler må de sone fengselsstraff.

– Jeg er absolutt villig til å gå i fengsel, men vil se det an, sier Torgeir Vestre til Sunnmørsposten.

Arnstein opplyser at han trolig vil velge å betale bota. Det var også en tredje Vestre-bror involvert i aksjonene, men han har akseptert bota han fikk i utgangspunktet.

(saka fortsetter under)

Trolig flere aksjoner

Rundt 100 personer aksjonerte med sivil ulydighet ved å lenke seg fast i fjor vinter. Aksjonistene ønsker å hindre at Nordic Mining dumper 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden.

En rekke av disse ble bøtelagt, men nektet i likhet med de to Vestre-brødrene å betale. De måtte derfor møte i retten. De første rettssakene etter gruveaksjonen startet i fjor høst, og deretter har det vært flere runder i tingretten.

– Vi har jobba lengre mot dumpingen i Førdefjorden, men det ser ut til at prosjektet fortsetter – og dermed ligger det an til at vi aksjonerer på nytt, seier leder Ingrid Skjoldvær i Natur og Ungdom til smp.no.

– Fjordsystemer ødelagt

Selv om de involverte har aksjonert som privatpersoner, har flere miljøorganisasjoner vært med å organisere motstanden. De mener myndighetene begår miljøkriminalitet når de godkjenner dumpingen.

– Jeg synes det er rart at aksjonistene blir idømt såpass strenge bøter, når forskning viser at andre fjordsystemer er blitt ødelagt av tilsvarende inngrep, sier Skjoldvær.