– Vi ønsker en bevisstgjøring hos folk som parkerer. Det kan være deres egne barn og kjære som ikke kommer seg ut når det brenner, sier brigadeleder Trond Andreassen, i håp om at folk forstår alvoret. Brenner det, teller hvert sekund.

Ålesund brannvesen er ute med utrykningsbilen, som er en pumpebil/mannskapsbil, og stigebilen. Allerede i svingen fra Borgundvegen opp Grensegata vanskeliggjør parkerte biler for framkommeligheten.

Måtte avbryte

– Og enda verre er det å komme fram i Fjellgata og Bergvegen. Sist vi kjørte opp her, måtte vi avbryte, fordi parkerte biler sperret, forteller Andreassen.

VERRE At folk har fått seg større og bredere biler og flere biler per familie bidrar også til å forverre framkommeligheten for brannbilene, ifølge brigadeleder Trond Andreassen i Ålesund brannvesen.

Dette skjedde nylig. Da var ei bekymringsmelding fra naboer bakgrunnen for at brannvesenet undersøkte fremkommeligheten. Under utrykninger har det skjedd at de har kommet borti og skadet parkerte biler.

Heldigvis har de klart å komme seg fram til skadestedet, når det virkelig har brent.

Brannbilen trenger minst tre meter bredde, og enda mer plass i skarpe svinger og kryss. Stigebilen må i tillegg ha en meters bredde ekstra på begge sider, for å kunne sette ut labbene ved et skadested.

– Både Fjellgata, Bergvegen, deler av Brunholmen og enkelte plasser på Fjelltun er steder hvor parkert biler ofte sperrer for brannbilene.

Spesielt utkjøringa fra Spjelkavik brannstasjon, utenfor Myrstad, er et problem. Dette er også en mye trafikkert skoleveg med den problematikken det medfører.

Til tross for skilting med «all stans forbud» og overgangsfelt parkeres det oppover Gøtevegen. Der er det mange som synder, mener brigadelederen.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside

Stadig verre

Parkerte biler i trange gater og kryss er et helårsproblem for brannbilene, men enda verre vinterstid med brøytekanter og biler som står lenger ut i gata.

– Er det folks parkering som er problemet, eller at kommunen tillater parkering i disse gatene?

– Det er kombinasjonen, at folk ikke tenker seg om i en hektisk hverdag, og mangel på skilting, sier han.

– Hva skal folk som bor her gjøre?

PARKERING Brannbilen kjører sikksakk for å ta seg fram i Grensegata, fordi biler står parkert ut i vegen.

– Vi ønsker de skal tenke seg om hvor de parkerer, særlig i områder rundt kryss. Jeg skjønner godt at folk vil parkere i nærheten av der de bor. Men situasjonen er blitt verre de siste åra. Bilene er blitt større og bredere og det er blitt flere biler per familie, sier han.

Med nød og neppe klarer utrykningsbilen å lirke seg forbi parkerte biler i Bergvegen denne dagen. Sist gikk det ikke. Stigebilen lar være å passere.

All lirkingen tar tid. Sekunder går tapt for hver trange passering, noe som øker faren for at brannbil og mannskap ikke kommer fram i tide.

Gjør henstilling til folk

– Hva gjør Ålesund kommune som skiltmyndighet, for å unngå at biler parkerer slik at brannbiler eller andre utrykningskjøretøy ikke kommer fram?