Tirsdag fikk elever, lærere, og ikke minst foreldre ved Kolvikbakken ungdomsskole høre hele Norges helsesøster snakke om tabubelagte temaer.

- Det er mange ting unge ikke tør å snakke med foreldrene om. Ofte er det verste som kan skje, at nettopp mamma eller pappa får høre om det. Snapchaten min har blitt populær fordi jeg snakker helt vanlig og direkte om alle de vanskelige og kleine tinga, sier Tale Maria Krohn Engvik.

Nå satser hun 100 prosent som helsesøster i sosiale medier for å nå enda flere unge.

Snakker om alt

Helsesista går ikke rundt grøten. Hun kaller en mannetiss for kuk eller ståpikk. Hun beroliger undrende gutter om hva som er normal lengde og oppfordrer dem heller til å bruke redskapen riktig.

- Det er ikke lengden, men hvordan du bruker den og behandler partneren din som er viktig, sier hun til litt sjenert humring i salen.

- Og for alle gjelder det å godta et nei for et nei. Selv om seksuell lavalder er 16 år i Norge, så MÅ man ikke ha sex da. Gjennomsnittsalderen for seksuell debut er 17 år for jenter og 18 år for gutter. Det betyr at det er mange som venter enda lenger. Det viktigste er at du gjør det du føler er rett, og når du føler det er rett, sier hun.

- Hvor mange i salen har sett porno?

Ingen i salen tør å rekke opp hånden.

Og da er hun over på neste tema: Nedturene i livet.

- Det er ikke slik at vi går gjennom livet på en rosa sky. Vi må ha nedturer og kjipe erfaringer for å vokse. Akkurat som musklene trenes opp, må følelseslivet vårt trenes. Du må ha hatt det kjipt for å kunne nyte lykken. Min erfaring er at kjærlighetssorg går over. Jeg har hatt det flere ganger, sier hun.

Tale Maria Krohn Engvik brukte sin egen ungdomstid som eksempel for følelser og opplevelser unge opplever. Foto: Nils Harald Ånstad

Mange nikker gjenkjennende.

Bitching

Like alvorlig er et fenomen som kalles «bitching», at en venninne eller venn fryses ut av et miljø.

- Jeg har opplevd det selv og sluttet i en idrett på grunn av det da jeg gikk på videregående. Derfor stikker det litt når mange unge jenter spør meg om råd, jeg husker den følelsen. Så jeg laget en egen snap som het «#StopBitching!»

- Hva gjør du som helsesøster når de virkelig alvorlige temaene kommer?

- Helsesøstre har taushetsplikt, men vi har også meldeplikt om det er fare for liv, eller noen forteller om seksuelt misbruk, fysisk eller psykisk vold eller omsorgssvikt. Hvis noen skriver til meg om disse tinga, så ber jeg dem først om å snakke med sin lokale helsesøster, alarmtelefon for barn og unge eller politi. Vi må tåle historiene, ta dem på alvor og iblant ha litt is i magen. Selv om vi må melde fra, er det viktig at det blir best mulig for den det gjelder. For meg er det viktig at barnet eller ungdommen kjenner at vi er på lag. For det er vi.

Samarbeid

Med 30.000 følgere på Snapchat når Helsesista mange som ellers ikke snakker med voksne om sine utfordringer.

- Jeg føler at det er en viktig kanal og samarbeidet med andre etater eller organisasjoner som vil barns beste er viktig for meg. For eksempel synes jeg samarbeidet med Kripos før russetiden der begrepet «kjernekar» ble innført, er viktig. Når vi løfter hverandre, når vi flere!

Lyspunkt

I tillegg er det viktig å se etter lyspunktene i livet, eller #happymoments. Mange unge deler også sine lykkelige øyeblikk med helsesøsteren.

Det er viktig å ha noen å snakke med.

Om alt.