– Når vi kjører på med store vannmengder, øker hastighetene. Så vi ser en effekt, Det ser ut som vi klarer å få en puls, men så forsvinner vannet ut og så øker stabiliteten, sa seksjonssjef Lars Harald Blikra halvannet døgn ut i det historiske eksperimentet 6. oktober.

Da hadde NVE pumpet nærmere 200.000 liter vann ned i sprekkene, i håp om å utløse et skred. De lyktes ikke med dette, og fjellet stabiliserte seg.

En knapp uke seinere kan alarmen gå på nytt: Torsdag 12. oktober hevet NVE farenivået til oransje - på bakgrunn av meldinger om regn og mildvær. Heves farenivået til rødt, kan det bli aktuelt med et nytt forsøk med vannpumping.

Første gang

Torsdag 5. oktober 2017 gikk atter en gang alarmen for beboerne under Mannen - der det ustabile fjellpartiet Veslemannen truer med å rase ut. Allerede tidligere i uka blei dyrene evakuert, og torsdag kveld ble også elleve beboere evakuert for fjerde gang, da farenivået ble hevet til rødt - ekstrem fare.

Så snart beboerne var i sikkerhet, startet NVE med et historisk eksperiment:

Å pumpe store mengder vann ned i sprekkene - i håp om å utløse et skred, slik at fjellet siden skal stabilisere seg. NVE er sikker på at arbeidet de gjør ikke vil påvirke resten av fjellet Mannens stabilitet.  Ekstra vanntilførsel er tidligere blitt brukt mot mindre fjellparti og steinblokker, men trolig ikke testet på fjellpartier tilsvarende Veslemannen, ifølge NVE.

SE OGSÅ: Utforsk Veslemannen i 360 grader

Slik pumpes vannet opp

Det lagres 38.000 liter vann i tanker på toppen av platået over Veslemannen.

Vannet er fordelt i tre tanker; en hovedtank på 20.000 liter og to mindre tanker på 9.000 liter.

Vannet pumpes opp 200 høydemeter fra innsjøen Børtjønna. NVE har til enhver tid ansatte oppe på fjellet for å kontrollere og styre pumpingen av vann. Pumpen kan levere om lag 6.000 liter i timen. Det forventes at hver tank kan tømmes på et par timer. Tømming fra tankene kan skje parallelt, siden hver tank har separat slange til Veslemannen.

Pumper opp Vannet pumpes opp 200 høydemeter. Foto: Illustrasjon: NVE

Fra natt til fredag pumpet man inn 75.000 liter vann i fjellsprekkene på ca. fem og en halv time. I etterkant av dette pumpet NVE mellom 5.000 og 6.000 liter i timen utover fredag.

Så effekt

Tilførselen gav økte bevegelser. Fredag var hastighetene opp mot 15 cm i døgnet - før det roet seg mot kvelden.

Lørdag morgen anslo NVE at de har pumpet ut nærmere 200.000 liter vann.

– Når vi kjørte på med litt større vannmengder så vi en ganske klar effekt av det. Da økte hastigheten til over 20 cm i døgnet, sa Lars Harald Blikra.

Sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra, ved Mannen hvor fjellpartiet Veslemannen står i fare for å rase. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix

Dette er svært store hastigheter i forhold til tidligere målinger.

– Da tilførte vi bortimot 20.000 liter. Men det gav bare en kort puls, og så tok det seg ned igjen. Så vi klarer å få til en puls, men så forsvinner vannet ut og så øker stabiliteten, sier Blikra.

– Hvorfor kan dere ikke bare pøse på med mer vann?

– Vi har begrensa kapasitet, så det er ikke så godt å få til, sier Blikra.

Avsluttet prosjektet

Lørdag 14. oktober hadde bevegelsene i fjellet stabilisert seg, og NVE avsluttet vanntilførselen.

NVE oppsummerte eksperimentet med at de hadde fått bra respons, men at de ikke klarte å utløse noe skred. Kaldere temperaturer gjorde også at naturlig nedbør kom som snø, og førte til at fjellet stabiliserte seg.

Søndag 15. ble farenivået senket til gult, og de evakuerte beboerne fikk flytte tilbake til hjemmene sine.

Har lært av prosjektet

– Vi vil evaluere etter den nye kunnskapen vi har fått, sånn sett er det noe av de positive tingene vi tar med oss, sier Blikra.– Det er opplagt at fjellet tåler mye mer enn vi trodde, fortsetter han.

– Dere så jo stor effekt da dere i natt tilførte mye vann, men så hadde dere ikke kapasitet til mer. Er systemet for lite?

– Dette handler også om kostnader. Vi har brukt ganske mye allerede, sier Blikra.

Så mye kan rase

120.000 – 180.000 kubikkmeter står i fare for å rase ut. Hvor mye er det? En del: 120.000 kubikkmeter med steinmasser ville fylt opp hele Color Line Stadion med stein.

Store steinmasser Massene som kan rase ut fra Veslemannen kan fylle Color Line stadion med stein. Foto: Arkiv Staale Wattø/ Grafikk: Liv-Jorunn Håker Ottesen

Det er usikkert om hele Veslemannen, eller bare deler, vil rase.