Frå dåpen av den nyaste Smaragd-båten i 2015. 
            (Foto: Knut Arne Aarset)

Frå dåpen av den nyaste Smaragd-båten i 2015. Foto: Knut Arne Aarset

Reiarlag gir bokinntekter til kreftsaka

Forfattaren rørt over at 50 år reiarhistorie frå Herøy vil gi pengar i kassa for Kreftforeninga.

Smaragd-reiarlaget har gitt ut boka om bedrifta si historie. Boka «Nøysemd og fiskelukke, i 50 år» er ført i pennen av Knut Arne Høyvik og handlar om Smaragd-reiarlaget som blei starta opp i 1967 av Per og Reidar Smådal.

Boka er til sals i bokhandlar i Fosnavåg og Ulsteinvik, og reiarlaget har bestemt seg for at deira del av inntektene skal gå til Kreftforeninga.

– Eg vart veldig glad og litt rørt då dei tok den avgjerda, fortel forfattaren til smp.no. Han har sjølv opplevd at nære familiemedlem har vore råka av sjukdomen – og døydd i ung alder.

Satsa sparepengane

Den 179 sider lange boka blei gitt ut tidlegare i haust og tek for seg korleis reiarlaget med base på Leinøya har bygt seg opp stein for stein.

(saka held fram under)

Historia om reiarlaget er skriven av Knut Arne Høyvik. Bilde på framsida er det Eivind M. Sævik som har teke.

Historia om reiarlaget er skriven av Knut Arne Høyvik. Bilde på framsida er det Eivind M. Sævik som har teke.

Dei to unge Smådal-brørne satsa sparepengane sine på ei not og ein lettbåt i 1965. To år seinare kjøpte dei båten «Smaragd» frå Ervik-reiarlaget på Kvamsøy – også var dei i gong.

For eit par år sidan overtok dei sin sjette «Smaragd»-båt – eit nybygg frå Havyard-verftet i Sogn. Dagen blei feira med ope skip og dåp i Herøy.

Gudmora: – Ei stor ære

Sjå bildeserie: Døypte ultramoderne fiskebåt

–  Dette er meir enn ei historie om to driftige og flinke fiskarar som starta for seg sjølv. Det er ei historie om eit lite samfunn på kysten av Sunnmøre, der havet og fisken har vore grunnlaget for å skape varige verdiar for folk og lokalsamfunn i hundrevis av år, skriv Høyvik i forordet.

Tragedie

Samstundes fortel boka om samhald i ei familie som blei hardt råka av ei tragedie. Faren til Smådal-brørne mista livet på sjøen i 1953, noko som har prega dei resten av livet. Mora deira vart åleine med fem barn, og måtte finne arbeid og samstundes gi dei ein trygg oppvekst.

Sjølv om reiarlaget alltid har vore nøkterne, har dei heller ikkje vore redde for å satse – og er i dag godt rusta for framtida, skriv Høyvik.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Historisk eiendom legges ut for salg

Siste jul i Volsdalstunet

Kristtorn fra egen hage pynter tram og stue i Volsdalstunet. Etter å ha vært i familiens eie i flere hundre år pynter Mia og Ivar M. Voldsdal til sin siste jul i tunet. På nyåret legges den historiske eiendommen ut for salg.

Førjulstreff i Eikhagen på Aspøya

Julekos med historisk sus

De gamle trehusa i Eik-hagen var pynta til jul da Fortidsminneforeningen Sunnmøre og frivillige på Aspøya inviterte til førjulstreff andre året på rad.

Lysmansjett, bord og stol tok fyr

Hos en eldre kvinne i Ålesund fikk brannvesenet slokket et branntilløp søndag kveld.

Ekornes sender årleg fleire hundre trailerlass på skip

Ekornes sender årleg fleire hundre trailerlass på skip

Billigare, tryggare og miljøvennleg: Sjøtransport har vist seg å vere ei god løysing for Ekornes.

Gullalder kan være over i oppdrett: – Bare bra, sier Hofseth

Gullalderen er over i oppdrett, mener laksegründer Anders Pedersen. I fjor sommer solgte han Fjordlaks for en milliard kroner. Siden da har prisene falt mye.

CIA hjalp Russland med å avverge angivelig IS-angrep

Russlands president Vladimir Putin har ringt Donald Trump for å takke ham for et tips fra CIA som kan ha avverget flere bombeangrep mot St. Petersburg.