Oppfordringa kommer fra Sunnmøre Friluftsråd som har sendt ut brev til frivillige lag og organisasjoner, skoler og barnehager i Sula, Skodje og Ålesund.

48 tonn så langt

Han leder friluftsrådets prosjekt med å registrere og koordinere innsamlinga av marint søppel, og i løpet av vel ei måned er det allerede samla inn 48 tonn plast og annet avfall.

– Friluftsrådet har avtale med Bingsa og Årim om å levere alt innsamla marint avfall uten at det skal koste noe. Vi deler ut sekker og henter dem – enten med båt eller bil, forteller Kårby. Det er bare å kontakte oss.

Gangstøvika Slik ser det ut i foten av den nedlagte bossfyllinga i Gangstøvika. Foto: Staale Wattø

Flyter rundt i havet

Marint avfall er boss – og spesielt plast – som på ulike måter havner i havet. Femten prosent av søppelet flyter til enhver tid rundt i havet, femten prosent skylles i land mens hele 70 prosent synker ned på havbunnen og utgjør en stor trussel for alt liv i havet.

– For nærmiljøet er jo all denne plasten og bosset i fjøra også svært skjemmende, og derfor håper vi at riktig mange vil være med på en felles dugnad for å bli kvitt det, sier Eirik Johan Kårby.