– Regjeringen og Frp mener det er uaktuelt å ta imot flere flyktninger nå. Norge er blant landene som har tatt imot flest kvoteflyktninger i forhold til innbyggertallet. Det er vi også selv om vi går tilbake til å ta imot et lavere antall, sier Listhaug til NTB.

I budsjettforslaget fra regjeringen legges det opp til å ta imot 1.120 kvoteflyktninger neste år, langt mindre enn nivået fra de tre foregående årene. En oversikt NTB har fått fra Justisdepartementet, viser at det kom 1.620 kvoteflyktninger i 2014, 2.620 i 2015 og 3.120 hver av de to påfølgende årene.

– Nå er det på tide at andre land gjør en større innsats. Norge har enorme utfordringer fremover med å integrere titusenvis som har kommet de siste årene, både som flyktninger og på familiegjenforening, sier Listhaug.

Hun viser til at utgiftene til integrering og mangfold nesten har doblet seg fra 9,8 milliarder kroner til 17,2 milliarder kroner fra 2015, sammenlignet med budsjettforslaget for 2018.

– I tillegg er det krevende å lykkes med å få så mange mennesker til å lære våre verdier, språket og ikke minst komme i jobb, sier statsråden og viser til at yrkesdeltakelsen er lavere blant ikke-vestlige innvandrere.

– Dette handler til sjuende og sist også om bærekraften til velferdsmodellen vår, sier Listhaug.

Å ta imot 1.120 kvoteflyktninger, som regjeringen legger opp til neste år, er nøyaktig samme antall som kom som kvoteflyktninger til Norge i 2010, 2012 og 2013. I 2011 var tallet noe høyere, 1.380, ifølge Justisdepartementets oversikt.