Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) fjerner støtten til en rekke organisasjoner fra departementets budsjett. Reaksjonene er sterke. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) fjerner støtten til en rekke organisasjoner fra departementets budsjett. Reaksjonene er sterke. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Dale provoserer med å fjerne støtten til 33 organisasjoner

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) vil fjerne støtten til en rekke organisasjoner fra nyttår. Bare 4H alene vil tape mer enn 7 millioner kroner.

– På grunn av et stramt budsjett har vi måttet prioritere strengt, sier Dale.

I budsjettforslaget kutter han overføringene over Landbruksdepartementets budsjett til mer enn 30 ulike organisasjoner. Til sammen er det snakk om mer enn 30 millioner kroner.

Blant organisasjonene som rammes er 4H, NOAH, Dyrevernalliansen, Det norske skogselskap, Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk, Hageselskapet, Norges Vel, Norske lakseelver, Norges Bygdekvinnelag, Oikos – Økologisk Norge og Geitmyra matkultursenter, som drives av kjendiskokk Andreas Viestad.

Venstre reagerer

Også Norges Bygdeungdomslag – der Venstre-leder Trine Skei Grande har vært generalsekretær – mister mer enn 2 millioner kroner i støtte. Grande har for øvrig også vært styremedlem og nestleder i 4H.

– Venstre reagerer sterkt på dette. Kuttene virker svært lite gjennomtenkt. Selv om du rent ideologisk skulle mene at organisasjoner som dette burde klare seg uten statstilskudd, så kan du ikke kutte tilskudd over natta. Konsekvensene vil bli alvorlige for mange av disse organisasjonene, sier finanspolitisk talsperson Terje Breivik i Venstre til NTB.

Han varsler at saken vil bli tatt opp i budsjettforhandlingene med regjeringen.

– Vi ser et lite mønster her, der enkelte fagstatsråder systematisk har funnet midler til sine ting ved å kutte i bevilgninger som de vet er viktige for Venstre, sier han.

– Bør skje selvstendig

I budsjettdokumentet fra Landbruksdepartementet heter det at bevilgningene i stor grad har vært en videreføring av støtte til de samme organisasjonene.

– Dette har gitt mindre rom for nye organisasjoner til å få støtte. På den måten har ikke ordningen bidratt til å fremme større mangfold av organisasjoner og mer frivillighet, heter det.

Videre slår Dales departement fast at «driften av frivillige organisasjoner bør skje selvstendig, og ikke være avhengig av årlige statlige overføringer.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum er like opprørt som Venstre og viser til at regjeringen i budsjettforslaget har funnet rom for å støtte flere andre organisasjoner, blant dem omstridte Human Rights Service.

– Jeg synes det er fullstendig uansvarlig av en statsråd å kutte all støtte fra 1. januar. Han knekker ryggen på en rekke organisasjoner med lange tradisjoner, som har gjort viktig arbeid på vegne av departementet i mange år. Det er helt uhørt, sier Vedum.

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Resultata tikkar inn:

Sula tar av i tv-aksjonen

Rundt 1.000 personar har vore innom på den direktesende folkefesten til tv-aksjonen i Langevåg.

Møre og Romsdal er på foreløpig 1. plass i tv-aksjonen

Klokka 21.15 låg Møre og Romsdal på topp på fylkesstatistikken på tv-aksjonen.

Åndalsnes

Syklist alvorleg skadd

Luftambulanse er rekvirert etter at ein syklist og ein bil har kollidert på Åndalsnes.

Hareidstemna

Moser heim att til Hareid

Grunna gittercellene i hjernen fann mange fram til Hareidhallen laurdag.

Barneteatret Vårt:

– Hvem vil du være om du kan velge helt selv?

Goodbye til alt vi må, skal og burde være, til rosa for jenter og blått for gutter. Hello til ei framtid der du kan være og se ut akkurat som du vil.