Bekymra Kristin Krohn Devold er bekymra for konsekvensene av økt reiselivsmoms.
            (Foto: Haakon Eltvik)

Bekymra Kristin Krohn Devold er bekymra for konsekvensene av økt reiselivsmoms.Foto: Haakon Eltvik

Statsbudsjettet

Momssjokk for reiselivet

Regjeringen foreslår å øke reiselivsmomsen fra ti til tolv prosent. Dette vil ramme hotellene, camping, skiheiser, fornøyelsesparker og transport.

NHO Reiseliv er svært kritisk til regjeringens forslag om økt moms for reiselivet.

– Momsøkningen kommer som et sjokk for reiselivsnæringen. Det var ikke en del av skatteforliket på Stortinget våren 2016, og bedriftene har stolt på at regjeringen, i motsetning til hva opposisjonen har varslet, vil senke skattene for næringslivet, ikke øke dem, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv i ei pressemelding.

Dyrere hotellrom

Devold sier momsøkningen i praksis vil føre til dyrere hotellrom, som igjen vil svekke norsk reiselivs konkurranseevne.

– Her straffer regjeringen en næring som har skapt arbeidsplasser, og som allerede har presset lønnsomhet. Dette vil ramme bedriftseiere og arbeidsplasser i distriktene hardest. Momsøkningen er uventet og trist for en næring som har jobbet så hardt, uttaler hun.

I tillegg til dyrere hotellrom, vil også transporttjenester, kinoforestillinger, kringkastingsavgift, museer, fornøyelsesparker og idrettsarrangementer bli rammet av den foreslåtte momsøkningen.

Lettelse i selskapsskatt

Og NHO reiseliv mener momsøkning rammer hardere enn lettelse i selskapsskatt. At selskapsskatten reduseres ytterligere, fra 24 til 23 prosent, er i tråd med skatteforliket.

– Men for bedrifter med begrenset overskudd, og som muligens går med underskudd, vil avgiftsøkningen fra ti til tolv prosent ramme betydelig tøffere enn fordelen med overskuddslettelsen på ett prosentpoeng. Næringsministeren som reiselivsminister har blitt budsjettaper, sier Krohn Devold.

Frykter for arbeidsplasser

NHO-sjef Kristin Skogen Lund er også klar på at momsøkningen er uheldig for reiseliv og transport.

– Med små marginer i mange virksomheter, særlig i reiseliv, så kan dette gå utover arbeidsplasser i hele landet, sier Skogen Lund i pressemeldinga fra NHO.

Reiselivet sysselsetter 160.000 årsverk her i landet. Ifølge NHO reiseliv går ett av tre hoteller med underskudd.

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Takkar kompisen for livet

Var døden nær – no har Jørn gått 200 mil

I 15 minusgrader blei Jørn Brendefur sitjande tynnkledd og hjelpelaus utanfor døra heime. Først etter sju timar blei han funnen, sterkt nedkjølt, av kompisen Anders Hjellbakk.

Leder 16. desember

Nordmenn i gjeldstrøbbel

Mer enn 200.000 personer er ikke stand til å betjene en renteøkning overhode.

Snart tid for prisutdelinger

Hvem mener du fortjener å hedres?

Sunnmørsposten deler hvert år ut tre priser: Idrettsprisen, Kulturprisen og Hedersprisen. Med denne tradisjonen ønsker vi å løfte fram personer i vårt område som har utmerket seg positivt, og som kan inspirere oss alle.