Sunnmørsposten publiserte fredag kveld og lørdag flere forslag fra «Bygningsmessig utviklingsplan for virksomhetene i Helse Møre og Romsdal eksklusiv SNR».

Dette er en konsulentrapport utarbeidet av Semco/Nordic.

Reagerer

Her kan man blant annet lese at det anbefales sentralisering av hovedkjøkken til det nye fellessjukehuset i Molde, sentralisering av sterilsentral, at det anbefales tre nye bygg i Ålesund – og at det kommer forslag om å samle Vegsund og Sjøholt DPS.

Toppsjef Espen Remme reagerer kraftig på at Sunnmørsposten har valgt å opplyse folket om disse forslagene.

– Helse Møre og Romsdal har to overordnede og viktige planarbeid i gang, og som henger tett sammen. Den ene er «Verksemdsmessig utviklingsplan for 2019 - 2022» som handler om de medisinskfaglige tjenestene vi skal gi innbyggerne, den andre er en bygningsmessig plan som skal være en konsekvens av hvordan bygg og infrastruktur må tilpasses virksomhetsmessig utvikling, skriver han innledningsvis i en e-post.

– Blir ferdig i starten av 2018

– Den overordnede utviklingsplanen skal legges fram for styret den 25. oktober, og deretter skal den ut på offentlig høring i 6 uker. Et arbeidsutkast av den bygningsmessige planen som Sunnmørsposten har fått tilgang til er imidlertid under arbeid av et eksternt selskap, og skal ikke legges fram for styret i oktober. Nettopp fordi den ikke er ferdigstilt, og fordi den skal ta opp i seg føringer fra virksomhetsmessig utviklingsplan etter at den har vært på høring i november/desember, skriver Remme.

Han skriver videre at den bygningsmessige utviklingsplanen trolig blir ferdigstilt i starten av 2018.

– Alle forslag som er nevnt i arbeidsdokumentet som Sunnmørsposten har publisert, er således innspill til løsninger fra eksterne konsulenter der arbeidet står i dag, fortsetter direktøren.

Publiserte forslag fra sluttrapport

Sunnmørsposten har publisert forslag fra «Sluttrapport – Bygningsmessig utviklingsplan HMR».

– Arbeidet er ledet av konsulentselskapet SEMCO International i samarbeid med arkitektkontoret Nordic Office of Architectue. Det har vært god involvering av ansatte, tillitsvalgte og brukerrepresentant. Arbeidet er gjennomført i perioden mai-september 2017, står det i sluttrapporten Sunnmørsposten har tilgang til.

Den 1. oktober 2017 ble første versjon presentert Helse Møre og Romsdal.

To dager senere ble det gjort mindre rettelser, totalt 45 anbefalinger og grafisk fremstilling av fremskrivingsdata.

4. oktober ble det gjort korreksjoner etter prosjektmøte 3. oktober.

Sluttrapporten Sunnmørsposten har tilgang til er fra etter dette.

Rapporten skal også innom ledergruppa i helseforetaket, ifølge våre opplysninger.

Remme: – Svært undrende

Direktør Remme skriver at Helse Møre og Romsdal stiller seg svært undrende til at Sunnmørsposten fremstiller dette som en ferdig rapport som skal vedtas, uten å ha dialog med helseforetaket på forhånd for å sjekke fakta.

Etter det Sunnmørsposten har fått opplyst skulle utviklingsplanen med vedlegg bli offentlig fra ca. 17 oktober.

Forsvarer publisering

Ansvarlig redaktør Hanna Relling Berg forsvarer publiseringen av rapporten før helga.

– Det er viktig at innbyggerne blir kjent med framtidig sjukehusdrift så tidlig som mulig. Større åpenhet bidrar til breiere involvering, og det er alle tjent med, mener redaktøren.

Hun mener offentligheten må få vite om saker som er under utredning.

– Jeg mener innbyggerne må få vite hvilke vurderinger som pågår. Vi har tidligere etterlyst større åpenhet i helseforetakene, og håper de kan følge opp det videre framover, sier Relling Berg.