Det skjer mens tallet på personer som kommer til fylket som arbeidsinnvandrere, går kraftig tilbake. På toppen av dette flytter nå mange arbeidsinnvandrere, som kom hit under toppårene fra 2010 og utover, fra fylket og bosetter seg i Oslo-området.

Helt nytt

Det viser ferske tall i den nye fylkesstatistikken.

Fylkesplansjef Ole Helge Haugen legger fram tallene for fylkestinget tirsdag.

– Nedgangen i arbeidsinnvandringen og økningen i tallet på asylsøkere og flyktninger er en helt ny utvikling for fylket, påpeker Haugen.

I 2010 var det 350 asylsøkere og flyktninger, mens tallet for 2016 er 1.000 personer.

– Vi var et fylke som ikke telte med i diskusjonen rundt tallet på asylsøkere og flyktninger. Slik er det ikke lenger, sier Haugen.

I 2010 kom det 1.600 arbeidsinnvandrer til fylket. Dette tallet er nå nede i rundt 600 personer.

– Nedgangen i arbeidsinnvandringen henger helt klart sammen med fallet i oljeprisen og dermed den reduserte aktiviteten innenfor olje og gass. Vi ser nå at kommuner som Herøy, Ulstein og Hareid sliter med å holde oppe befolkningstallet, påpeker Haugen.

Disse er blant de kommunene som opplever at de som kom som arbeidsinnvandrere nå flytter. Men de flytter ikke tilbake til sine hjemland. De flytter derimot til Oslo-området.

Oljekrisen

– Møre og Romsdal har nå en befolkningsvekst på 0,4 prosent. Det er et svakt tall. Til sammenligning ser vi at Akershus har en befolkningsvekst på 1,7 prosent i 2016, sier Haugen.

Krisen i olje- og gassnæringene gir seg nye utslag. Nå er det kommunene i de indre delene av fylket som har den mest positive utviklingen. Mens flere av kommunene på ytre Sunnmøre sliter med arbeidsledighet og befolkningsnedgang, går det veldig bra i kommunene på indre strøk. Den samme utviklingen ser en også på Nordmøre.

– Vi ser nå at de kommunene som i minst grad var en del av den store oppgangen innen olje og gass er de kommunene som nå gjør det best. Disse kommunene opplever nå blant annet en langt bedre tilgang på arbeidskraft som ingeniører, påpeker Haugen.

Tall: Fylkesplansjef Ole Helge Haugen legger i dag fram nye tall for fylket. Foto: Kjell Herskedal