– Jeg tror at ved 80–90 prosent av sentrene våre, så ville disse rusla videre, sier sikkerhetssjef Ola Stavnsborg i Olav Thon Gruppen om følget hvor to av tre menn er dømt for grov organisert svindel.

Sunnmørsposten møter Stavnsborg og Mareno Lyngstad som er sikkerhetsansvarlig på Amfi Moa i Ålesund, for å spørre om hvordan en svindelbande ble avslørt desember 2015.

Økende kortsvindel på nett – Seks enkle grep for at det ikke skal skje deg (for abonnenter)

I utgangspunktet hadde de tre mennene og kvinnen fra Romania en metode, som var vanskelig å avsløre – og spore i ettertid.

Ved 17 butikker i Bergen, Stavanger og Sandnes har svindelen tilsynelatende gått knirkefritt. I starten av desember ankommer følget Ålesund.

Skjulte sporene

De hadde en klar rollefordeling, hvor to av mennene og den unge jenta utførte kjøpene.

Ifølge dommen skulle jenta være med for å unngå å vekke mistanke.

På overvåkningsbildene fra Moa kan man se hvordan mennene skifter på å framstå som kjæreste til jenta.

Mens de to mennene og jenta er på «handletur», oppholder den yngste mannen seg på et hotellrom i sentrum av Ålesund. Sistnevnte er den som skal ha hatt den tekniske kunnskapen som trengtes. I dommen står det at mannen på hotellet, skulle sørge for at personene som utførte kjøpene, til enhver tid hadde tilgang til ny kortinformasjon, om kortene deres ble avvist.

På forhånd har de skjult sporene sine ved å bruke nettvalutaen bitcoin og ulike kontoer. Dette har de brukt til å kjøpe kortinformasjon fra uskyldige kortholdere ulike steder i verden.

– Alt kan kjøpes, så jeg er ikke overrasket, kommenterer sikkerhetssjef Stavnsborg i Thon- konsernet.

Sifrene stemte ikke

En rekke nettsteder tilbyr å kjøpe kortinformasjon, som gjerne er skaffet til veie ved at kortenes magnetstriper er kopiert av utro tjenere og solgt videre. Verktøyet for å overføre opplysningene videre til andre kort, ligger også til salgs på nettet for noen få hundrelapper. Slik ble svindlerne utstyrt med kredittkort i sine egne navn, men de brukte magnetstripen til å handle.

Kontoene som ble belastet tilhørte imidlertid intetanende personer som kunne befinne seg på den andre siden av kloden, og ikke var klar over at de var i ferd med å bli svindlet.

Sunnmørsposten mandag.

Politiet påpeker at butikker bør være svært obs på kjøp som skjer ved hjelp av kortenes magnetstriper. På kvitteringene i denne saka stod de fire siste sifrene på kortet som var belastet – og i disse stemte ikke disse overens med sifrene på kortet som ble brukt.

Sikkerhetssjef Stavnsborg i Olav Thon Gruppen sier kjøpesentre gjerne opplever svindel og tjuverier i førjulstida da det er høgt trøkk på betjeningen:

– Det er gjerne perioder hvor du knapt har tid til å tenke. Da går det fort, sier han.

Moa best i klassen av Thon-sentrene: Sparer tiltalls millioner (for abonnenter)

Sikkerhetssjef: Tjuver og svindlere slår til i travle perioder (for abonnenter)

Økende kortsvindel på nett – Seks enkle grep for at det ikke skal skje deg (for abonnenter)

Mistanken vekkes

En politikilde mener svindlerne kunne fortsatt langs hele kysten om de ikke hadde gått i den klassiske fella med å bli for grådige.

Da det engelsktalende følget ankommer kjøpesenteret for andre dag på rad og handler i stor stil blir mistanken vekket.

Denne dagen blir fem kjøp for titusenvis av kroner avvist fordi transaksjonene ikke blir godkjent. Da varsles vekterne på senteret.

– Vi fulgte litt etter dem sivilt og holdt samtidig øye med dem via overvåkingskameraene for å finne ut hva de drev på med, forteller sikkerhetsansvarlig Mareno Lyngstad ved Amfi Moa.

– Problemet var at vi ikke kunne si at de hadde gjort noe galt, men vi skjønte at det var noe merkelig. Det virket som de rekognoserte litt, det dreide seg om store beløp og samtidig hadde flere betalinger blitt avvist, fortsetter Lyngstad.

Vekterne observerer at særlig den tiltalte mannen som nå skal i retten, bruker telefonen flittig.

Blir stanset

Moa Ur & Gull blir den siste butikken svindlerne besøker. Her kikker de på en klokke til 32.500 kroner, og bestemmer seg i løpet av få minutter for at de skal kjøpe den.

Klokka blir betalt med et Mastercard.

– Parallelt med at det skjedde, ringte vi politiet og fortalte at vi ønska bistand, forteller Lyngstad.

Fordi klokkereima skal strammes for å passe svindleren, blir den liggende i butikken.

– Vi fant ut at vi skulle stanse dem da de kom tilbake dit og henta klokka, sier han.

I mellomtiden går følget til en gullsmed, hvor de forsøker å kjøpe varer for nær 21.000 kroner. Kjøpet blir avvist. De går tilbake for å hente den kostbare klokka rett før butikkene skal stenge ved 20-tida. Da de kom ut, ventet vekterne på dem.

Kan bli amper stemning

Ofte kan det være problematisk å stanse personer i en slik situasjon, hvor vedkommende har kjøpt varer med kort som så langt ikke er avslørt som forfalskninger.

– Det er veldig bra at det gjøres, men jeg tror ikke det er så mange steder de hadde blitt stoppet. På det tidspunktet kan man egentlig ikke si at det har skjedd noe galt, men det er likevel noe som ikke stemmer, påpeker sikkerhetssjef Ola Stavnsborg i Thon-konsernet.

– Unnlater man å stanse folk fordi man er redd for å fornærme dem?

– Ja, tenk deg om du hadde blitt stoppet og bedt om å levere tilbake varene når du har vært og handlet julegaver på ditt eget kort. Det er også noe av grunnen til at vekterne kontakter politiet på forhånd:

– Det er politiet som tar avgjørelsen og sier at: «Disse bør dere holde igjen, for vi vil snakke med dem». Samtidig tror jeg politiet her tør å være tøffere, fordi de er vant med å få gode opplysninger her fra senteret, forklarer Stavnsborg.

Mareno Lyngstad sier det er sjelden vekterne hans bommer:

– Vi har vektere som har jobba her i mange år og har god erfaring med å vurdere folk, sier han.

Noen ganger kan stemningen bli amper og personen kan bli hissig – kanskje i et forsøk på å skremme vekk vekterne.

Denne gangen framsto svindlerne umiddelbart som rolige og virket trygge da de forklarte seg.

Etter at politiet undersøkte handleposene med kostbare varer, mot kvitteringene og kredittkortene de hadde med seg, ble de brakt til arresten i Ålesund.

Tatt med fulle kofferter

Samme kveld sendes en politipatrulje til Hotell Brosundet, hvor følget har bodd på to suiter.

Vel framme får politifolkene beskjed om at den siste mistenkte mannen nettopp har forlatt hotellet med to kofferter.

Etter kort tid finner de mannen på nabohotellet hvor han pågripes i resepsjonen.

Koffertene er fylt med varer.

Også på hotellrommene svindlere brukte, finner politiet dyre merkeklær, ulike Apple-produkter og andre kostbare varer.

Innretningen som ble brukt til å lagre informasjonen på kortenes magnetstriper, ble aldri funnet.

I ettertid har vekterne på Moa skrevet en utførlig logg over hva de observerte med tidspunkter og beskrivelse av bevegelser.

Samtidig er det samla bilder fra overvåkingskameraer.

Til sammen utgjør det dokumentasjon som er til god hjelp for politiet når det kommer til rettssak.

– Vi gjør ikke slikt på vanlige tjuverier, men i de tilfellene hvor det er snakk om litt større saker hvor ting er organisert, forteller Mareno Lyngstad.

Moa best i klassen av Thon-sentrene: Sparer tiltalls millioner (for abonnenter)

Sikkerhetssjef: Tjuver og svindlere slår til i travle perioder (for abonnenter)

Psykisk sjuk fengslet ett år

Forsvareren til rumeneren som blir stilt for retten i slutten av oktober, sier den tiltalte har hatt det tungt mens han har sittet varetektsfengslet i mer enn ett år.

Tingretten ønsket i september å løslate mannen fordi det var fare for at varetektsfengslingen ville overstige en eventuell dom.

Politiet mente det var fare for at han vil stikke av og lagmannsretten fengslet mannen videre.

– Min klient har hatt det svært vanskelig i varetektsperioden og opplever at han har blitt sykere. Han tok derfor avgjørelsen om fortsatt fengsling svært tungt, opplyser advokat Sjur Engelsen Lange og sier mannen er psykisk sjuk.

Tilstanden hans skal ha forverret seg i løpet av fengslingen. Men en rettspsykiatrisk rapport slår likevel fast at han er strafferettslig tilregnelig. Mannen har erkjent svindelen og ønsket selv å bli løslatt med meldeplikt.

Etter at han ble pågrepet på Moa i desember 2015 sammen med de andre involverte, ble han innlagt ved en psykiatrisk institusjon. Derfra rømte han etter kort tid, og ble først pågrepet i London i november 2016.

Mennene som er dømt i saka, fikk straffer på to år og to måneder, og ett år og fire måneder.

Tingretten mener soningstiden til den siste mannen kan bli 10–11 måneder.