Irene Kalstad Aase er leder av politisk sekretariat i Ålesund kommune.

I en tertialrapport skriver bysekretæren at arbeidspresset på avdelingen hadde blitt lettere å håndtere med en varaordfører i hel stilling.

Gjør som de vil

Dette forbauser Geir Stenseth som er gruppeleder for Frp.

– Posisjonen med Ap og KrF i spissen har reint flertall og kan justere de politiske stillingene som de vil. Men kritikken de fikk for to år siden da de økte stillingsprosenten til varaordfører fra 35 til 60, satte kanskje spor. Nå ser det ut som om de har fått politisk sekretariat til å gå foran.

Stenseth er ikke fremmed for at politisk avdeling trenger mer ressurser, men det må i så fall rådmann eller ordfører foreslå.

– Bysekretæren peker på at kommunereformen er arbeidskrevende?

– Det er nok riktig, men ønsket om økte politiske stillinger eller honorarer må komme fram som en del av budsjettbehandlingen, slår Geir Stenseth fast.

Avviser

Aps gruppeleder Svein-Rune Johannessen avviser at posisjonen prøver på skyve politisk sekretariat foran seg i denne saka.

– Jeg hadde ikke hørt noe om dette før jeg leste det i Sunnmørsposten, og det er vel heller ikke helt vanlig at et slikt ønske kommer fra administrasjonen. Men når det er sagt, forstår jeg godt hvorfor, sier Johannessen. Han minner om at Ålesund har en ordfører som bruker svært mye tid på arbeidet med Nye Ålesund.

– Det samme gjør varaordføreren og Ålesunds medlemmer i fellesnemnda der blant annet Geir Stenseth sitter. Etter mitt skjønn burde både han, Øystein Tvedt og Anne Kristin Bryne få en stillingsprosent på rundt tjue for å kunne skjøtte denne viktige jobben på best mulig måte.

Økte stillingsprosenter vil dermed ikke gå ut over bunnlinja i kommuneregnskapet i Ålesund.

– Dette er en jobb politikerne gjør for fellesskapet. Det forundrer meg at Stenseth ikke ser det på samme måte, sier Johannessen.