Det melder NVE i en morgenrapport tirsdag klokka 09.

Også i forrige uke ble innbyggerne evakuert, og da prøvde NVE å utløse et skred med hjelp av å pumpe vann ned i sprekkene. Pumpingen av nærmere 200.000 liter gav effekt, men kaldere vær gjorde at fjellet stabiliserte seg og innbyggerne fikk flytte hjem.

Fra vanningsarbeidet tirsdag. Foto: NVE

Søndag ble altså farenivået på nytt hevet.

– Hastighetene i fjellpartiet har vært store og har hatt hastigheter som tilsvarer 25 til 35 cm/døgn i den mest aktive øvre delen og 2 cm/døgn i nedre deler. Hastigheten i fjellpartiet har siden avtatt noe som følge av kaldere vær, heter det i morgenrapporten til NVE tirsdag morgen.

Veslemannen Mannen sett fra parkeringsplassen under Trollveggen. Gult omriss viser det ustabile fjellpartiet Mannen. Bevegelsene innenfor dette området er lave, inntil et par cm pr år. Unntaket er Veslemannen (rødt omriss) hvor bevegelsene i den mest aktive delen er over én meter i året (merket 1 på fotoet). Punkt 2 viser «Spiret», som danner frontpartiet av Veslemannen. Der er bevegelsene lavere, som regel mindre enn én cm pr døgn. Foto: Foto/illustrasjon: NVE

NVE har jobbet med å sette i gang et nytt forsøk med vanning, men på grunn av sterk vind lot det seg først gjøre natt til tirsdag. Vanningen starta klokka 02.30, og man ser tirsdag morgen en svak økning i bevegelsene igjen.

Mye avhenger nå av temperaturen. Et eventuelt ras bør gå innen kort tid, tirsdag eller onsdag, før det fryser til.

– Det siste spesialvarslet fra met.no indikerer lavere temperaturer enn tidligere, og nedbøren vil høyst sannsynlig komme som snø. Dette vil reduserer den naturlige tilførselen til området, skriver NVE.

Som opprettholder rødt farenivå, og vil fortsette vanntilførselen utover dagen.

Bildet viser radarmåling av Veslemannen perioden: natt til lørdag - natt til søndag. Forklaring til tegnforklaring: rødt = høy hastighet, blått = ingen hastighet. Foto: Foto/Illustrasjon: NVE