Sunnmørsposten har siden fredag referert innholdet i en konsulentrapport fra Semco/Nordic.

Planen skulle i utgangspunktet legges fram for styret 25. oktober, i forbindelse med bygningsmessig utviklingsplan.

Reagerte kraftig

Direktør Remme reagerte kraftig på publiseringen og presiserte at rapporten ikke skulle legges fram for styret 25. oktober. Senere har han innrømmet at nettopp dette var den opprinnelige planen.

– Ledelsen i foretaket har fått kritikk fra ansatte som opplever at de ikke har blitt involvert og informert i tilstrekkelig grad i planarbeidet. Det mener Remme må inn på et bedre spor, står det blant annet i den interne meldingen som nå har gått ut til ansatte.

Sunnmørsposten opplyste i går om at ansatte ble bedt om å holde tett om konsulentrapporten, og at innholdet ikke skulle diskuteres engang i «egne rekker». Det skal ha vært konsulentene selv som anmodet om dette.

Helse Møre og Romsdal har nå publisert rapporten som blant annet hadde forslag om sentralisering av kjøkken og sterilsentral i Molde, sammenslåinger i psykiatrien – og byggeplaner for Ålesund sjukehus.

I forbindelse med dette beklager Remme i en intern melding at ansatte ikke har blitt tilstrekkelig involvert i arbeidet.

To planarbeid

– Helse Møre og Romsdal har to overordnede og viktige planarbeid i gang. Den ene er virksomhetsmessig utviklingsplan for 2019- 2022 som handler om de medisinskfaglige tjenestene vi skal gi innbyggerne. Den blir lagt fram for styret 25. oktober og skal på en seks ukers høring etter det.

– Den andre er bygningsmessig utviklingsplan som skal si noe om hvordan bygg og infrastruktur må tilpasses den faglige utviklingen. Dette planarbeidet har vært ledet av Semco som har hatt med seg en prosjektgruppe som består av ansatte og representanter fra tillitsvalgte, vernetjeneste og brukerne i HMR, står det i den interne meldingen.

Byggeplan har blitt utsatt

I utgangspunktet skulle disse to planarbeidene skje parallelt og legges fram for styret 25. oktober.

– Men i starten av oktober så en at arbeidet med den bygningsmessige utviklingsplanen måtte settes på vent. Grunnene til dette var flere, opplyses det.

I går uttalte Remme til Sunnmørsposten at utsettelsen skjedde forrige uke.

Her er de fire grunnene til utsettelse

* Forslagene må samstemmes med den faglige utviklingsplanen som skal ut på høring.

* Forslag til endringer som ikke var realistiske eller aktuelle å arbeidere videre med måtte ut.

* Tiltak måtte sees opp mot økonomi og langtidsbudsjett.

* Innspill fra organisasjonen på at prosessene med tanke på forankring og involvering burde bli bedre.

Vil spille på lag med de ansatte

I den interne meldingen som nå er sendt ut blir det understreket at det man er avhengig av å spille på lag med de ansatte.

– Vi vil sammen med prosjektgruppa og Semco evaluere prosessen slik den har vært fram til nå, og vegen framover til endelig rapport som skal foreligge over nyttår, opplyser Remme.

Den faglige utviklingsplanen skal legges fram for styret 25. oktober. Etter høringen på 6 uker skal aktuelle føringer også innarbeides i den bygningsmessige planen.

– Rapporten har siden første versjon hatt navnet «sluttrapport», mens versjonsutgaven har vært gitt i tall. Utgaven som ligger under er versjon 2.0, og som en skal arbeide videre med til ferdigstilling over nyttår.