– Det er nå en tydelig trend med reduserte hastigheter, spesielt for den nedre delen, skriver NVE i dagsrapporten for det ustabila fjellpartiet Veslemannen onsdag.

Derfor blir farenivået satt ned til gult, opplyser NVE i rapporten.

– Godt å komme hjem

Det betyr at evakueringen også oppheves. Politiet opphevet sperringene ved fjellet klokka 9 onsdag morgen.

– Forbudet som gjaldt togtrafikk oppheves også slik at Rauma-banen kan gjenoppta normal trafikk, opplyser politiet.

De elleve beboerne ble evakuert 14. oktober etter at bevegelsene hadde økt kraftig. Da hadde de en knapp uke før fått flytte hjem etter en annen runde med evakuering.

Ifølge ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad (H), har de ønsket en snarlig avklaring.

– Alle kan tenke seg at det vil være godt å få komme seg hjem. En dag til eller to går bra, men ikke så mye lenger, sa Hustad tirsdag kveld.

Bevegelsene i det rasutsatte fjellpartiet Veslemannen har nå en hastighet som tilsvarer 6 til 7 centimeter i øvre del og omtrent 2 millimeter i nedre del. Det er langt mindre enn de siste dagene.

Rekordstore bevegelser

De siste dagene har NVE prøvd å øke bevegelsene i fjellet ved å tilføre vann, men dette ble stoppet tirsdag kveld.

– Dette ble blant annet gjort av hensyn til at de evakuerte, slik at vi kan få ned farenivået raskere, sa sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE på en pressekonferanse onsdag morgen.

Stoppet vanntilførselen: Sjefgeolog frykter NVE må gi tapt for fjellet - igjen

Den siste uka har det vært bevegelser i Veslemannen på over 70 centimeter, noe som er mer enn i hele 2016. Bevegelsene som er målt de siste døgnene har vært rekordstore, og oppe i hastigheter på 35 centimeter per døgn i øvre del. Tirsdag begynte bevegelsene imidlertid å avta, og i løpet av det siste døgnet har fjellet bevegd seg ti centimeter i den øvre delen av Veslemannen, og seks millimeter i nedre del.