Sunnmørsposten har siden fredag publisert innhold fra «Sluttrapport - bygningsmessig utviklingsplan HMR» utarbeidet av Semco/Nordic.

Nå har konsulentene kommet med en oppdatert versjon.

Sunnmørsposten publiserer nå begge rapportene i sin helhet:

Her kan du lese sluttrapporten (v1.2).

Her kan du lese den oppdaterte versjonen (2.0).

Moderer seg

Det foreslås fortsatt sentralisering av hovedkjøkken for Ålesund og Volda lagt til det nye fellessjukehuset som skal bygges i Molde. Dette for å få mer areal til poliklinikk og dagbehandling.

Først anbefalte konsulentene også å «sentralisere sterilsentral for hele HMR til SNR». I den oppdaterte versjonen foreslås det «en prosess der helseforetakets totale sterilforsyning gjennomgås».

– Vi mener det er mulig å drifte både sikkert og godt uten sterilsentral på hvert sjukehus, står det i rapporten.

Det er altså ikke lenger spesifisert forslag om at én samlet sterilsentral skal ligge i Molde.

Kostnadsbehovet for oppgradering, nybygg og vedlikeholdsetterslep er også oppdatert til over 2 milliarder kroner innen 2035 i foretaket. Behovet på Ålesund sjukehus er nesten 1,5 milliarder. I Volda er beløpet opp mot 300 millioner, noe som det også er på «andre enheter», utenom SNR.

Mork rehabilitering

Konsulentene har også droppet de konkrete punktene om mulighet for kommunale/private eiere av Mork og Aure rehabilitering. Punktet om å fristille insitutsjonene som egne foretak er også tatt bort sammen med punkt om å slå sammen.

I den oppdaterte rapporten står det bare at man skal «vurdere tiltak for mer bærekraftig drift av Aure og Mork». Men konsulentene mener fortsatt at HMR bør finne alternative løsninger for drift av anleggene.

Konsulentene har også endret anbefalingen om å «Slå sammen Vegsund og Sjøholt» DPS til «Vurdere å slå sammen Vegsund og Sjøholt».

Taus konsulent

Sunnmørsposten har vært i kontakt med Lars Erik Berg fra Semco som har sittet i prosjektgruppen.

– Kan du fortelle litt om utviklingen fra forrige versjon til den som foreligger nå?

– Jeg kan ikke det. Jeg tror jeg må si som man ofte gjør i sånne situasjoner, ingen kommentar. Dette må sjukehuset svare på selv, svarer Berg.

– Er det dere eller HMR som har endret ordlyden i siste versjon av rapporten?

– Jeg har ingen kommentar. Du får ta dette med sjukehuset.

– Kan du fortelle litt om involveringen av ansatte i løpet av prosessen?

– Jeg kan ikke kommentere det heller, svarer Berg.

I selve rapporten står det at Semco er forfatter av den siste versjonen. Det står at endringene som er gjort er kontantstrømanalyse, «Alt 2 Ålesund» og feilretting, utdyping og presiseringer. Dette er datert til 13. oktober. Det er også nye bygningsmessige/alternative forslag i rapporten.

Måtte korrigeres

Direktør Espen Remme har i et leserinnlegg forklart at den bygningsmessige planen måtte korrigeres av flere årsaker. Forslagene var ikke tilstrekkelig avstemt med den faglige utviklingsplanen, noen forslag var trukket for langt, tiltak måtte avstemmes mot økonomi og langtidsbudsjett, og forankring og medvirkning fra ansatte var ikke tilstrekkelig.

Remme skriver at avgjørelsen om å avstemme mot faglig utviklingsplan og forankring ble tatt 10. oktober. Resten av leserinnlegget til direktøren kan leses HER.

Remme har etter hvert sagt at den opprinnelige planen var å legge fram både faglig utviklingsplan og bygningsmessig utviklingsplan på styremøtet 25. oktober. Men den bygningsmessige planen skal ferdigstilles i starten av 2018. Denne utsettelsen skjedde forrige uke.

Direktør: Espen Remme. FOTO: NILS HARALD ÅNSTAD Foto: Nils Harald Ånstad