* Last ned begge versjoner av konsulentrapporten nederst i saka.

Marianne Nydal er hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved Ålesund sjukehus.

– Vi mener det er beklagelig at sterilsentralen og kjøkkenet er oppe til videre diskusjon, også i den oppdaterte konsulentrapporten, sier Nydal.

– Medisin for pasienten

– Sjukepleierne vet at mat er viktig. Mat er langt på vei medisin for pasienten. Det er viktig for oss å ha best mulig mat og kvalitet på alle sjukehus. Det er bra at direktøren sier det skal bli bedre involvering i det videre arbeidet med planen, og vi forventer at fagfolk, tillitsvalgte og vernetjenesten skal medvirke og påvirke i videre prosess.

Nydal mener at en gruppe seinest i fjor konkluderte med at det var best å ha kjøkken på alle fire sjukehus.

– Hva er det som har endret seg? undrer hun.

– Det ble så vidt jeg husker konkludert ut ifra kvalitet på mat, økonomi- og samfunnsperspektiv. Jeg går ut ifra at det ble gjort en grundig jobb. Nå spør vi oss hvorfor det er best å sentralisere, det må være en begrunnelse for det, mener Nydal.

– Konsulentene har understreket at tiltaket vil frigjøre areal til poliklinikk og dagbehandling. Er ikke det viktig?

– Det er viktig, men at det skal gå på bekostning av kjøkken ser jeg på som beklagelig. En må se på flere mulige løsninger. Vi er opptatt av kvalitet, både på kjøkken og sterilsentral.

Sentraliseringsforslag er fortsatt med

Konsulentrapporten ble sendt til Helse Møre og Romsdal 5. oktober, før den ifølge direktør Espen Remme ble oppdatert 13. oktober.

I den nye versjonen er ordlyden tonet ned, noe hovedtillitsvalgt Nydal ser på som positivt.

– Det muliggjør bedre involvering fra ansatte, mener hun.

Forslaget om å ha storkjøkken på det nye fellessjukehuset som skal bygges på Hjelset (SNR) ligger fortsatt inne.

NRK skriver at det i 2015 ble bygget nytt sjukehus i Østfold uten produksjonskjøkken, men med mindre avdelingskjøkken. Helseforetaket vedtok å kjøpe mye av maten fra sjukehuset i Vestfold. Nå har de sagt opp avtalen og er i gang med å bygge om avdelingskjøkkene for å lage maten selv, skriver NRK.

Sterilsentral

Først anbefalte konsulentene også å «sentralisere sterilsentral for hele HMR til SNR». I den oppdaterte versjonen hintes det i samme retning, uten at konsulentene direkte foreslår samling i Molde:

«Sterilsentralen i Ålesund har kapasitetsutfordringer og må oppgraderes. Sterilsentral i Volda ligger i et areal som med fordel kan utnyttes til kirurgiske forløp. På Hjelset bygges et helt nytt sykehus. Med dette som utgangspunkt foreslår vi en prosess der helseforetakets totale sterilforsyning gjennomgås. Vi mener det er mulig å drifte både sikkert og godt uten sterilsentral på hvert sykehus».

Flere nye bygg

I konsulentrapporten er det også flere forslag om nye bygg og styrking av avdelinger i Ålesund, noe som vil gi flere enerom – og enda bedre muligheter for behandling.

– Det er mye positivt i planen. Den er spennende, og vi gleder oss til å være med å påvirke den. Som direktøren har sagt, så har det vært manglende medvirkning fra ansatte. Vi gleder oss til at Ålesund sjukehus skal bli utbygd. Vi håper at den økonomiske situasjonen bedrer seg, slik at det blir mulig å gjennomføre, sier Nydal.

Her kan du lese sluttrapporten (v1.2).

Her kan du lese den oppdaterte versjonen (2.0).