I dag må pasienter i Møre og Romsdal reise til St. Olavs Hospital HF for å få PCI-behandling (Perkutan koronar intervensjon).

Dette er en behandlingsmetode for å åpne trange eller tette blodårer til hjertemuskelen.

Metoden er veletablert for å behandle hjerteinfarkt og hjertekramper.

– Med moderne PCI-teknikk og erfarne operatører oppnås et varig godt resultat i det behandlede området hos mer enn 90 % av pasientene, heter det i store medisinske leksikon

Vurderer PCI i Ålesund

Helse Møre og Romsdal la i dag fram sin faglige utviklingsplan for 2019 - 2022; og med framtidsutsikter mot 2035. Planen skal ut på høring.

– Det vises til behov for å etablere et slikt tilbud i Helse Møre og Romsdal, for å sikre et likeverdig tilbud i regionen. En egen arbeidsgruppe vil utrede om tilbudet bør etableres i Helse Møre og Romsdal. Utredningen vil starte i 2018, skriver direktør Espen Remme.

Lang reisevei

Han mener reiseveien til Trondheim er en klar utfordring i akutte situasjoner, som disse pasientene er i.

– Det er i dag for liten del av pasientene i Møre og Romsdal som får tilbud om PCI.

– Dermed får pasientene som ikke kan nå fram i tide til PCI i Trondheim, trolig et dårligere tilbud enn de kunne hatt. Det er et klart behov for å vurdere om en skal etablere PCI i Ålesund i planperioden, skriver Remme.

Nye bygg kan gi plass

Konsulentene i Semco/Nordic har i bygningsmessig utviklingsplan, som skal legges fram i 2018, sett på muligheter for PCI i Ålesund. De foreslår å bygge en ny operasjonsfløy i 2. etasje på Ålesund sjukehus, noe som kan frigjøre plass til ny intensiv der dagens operasjonsavdeling ligger, og eventuelt også til PCI.

Konsulentene har skissert etablering av to PCI-laber, og vil etablere PCI i samspill med dagkirurgi der det i dag er hudpoliklinikk på sjukehuset.